7 smartphone fotografie tips voor social media managers

Social media managers hebben constant beeldmateriaal nodig. Een fotograaf helpt je met plezier door ze te maken voor jou, maar toch is het handig om ook zelf basis fotografie aan je skillset toe te voegen.

Als social media en content manager werk je(bijna) dagelijks met foto’s. In blogposts als extra visuals, in je Instagram stories om je product of service te highlighten, en op je LinkedIn om je toekomstige aanwervingen alvast een behind the scenes te geven.

Fotografie is een skill die iedereen dagelijks gebruikt. En als je zelf geen foto’s maakt, zie je er dagelijks toch verschillende voorbij komen. Het is dus als professional een goed idee die skill zelf ook te beheren.

1. Zoek voldoende licht

Fotografie is uiteindelijk het registreren van licht. Je hebt dus voldoende licht nodig als je een mooie foto wil maken. Ga in de buurt van een raam staan om voldoende licht op je onderwerp te krijgen. Investeer eventueel in lichten die je kan verplaatsen en zetten zoals jij ze wil.

Sensors van smartphones zijn (nog) niet even sterk als die van een professionele camera. Daarom is het dus belangrijk zeker voldoende licht op je onderwerp te laten vallen als je met je smartphone fotografeert.

Een nieuwe aanwerving, de taart van een jarige, of de kantoorhond: je kan ze makkelijk in de buurt van een raam of andere lichtbron zetten.

2. Zoom niet in

De meeste smartphones hebben tegenwoordig verschillende lenzen. Sommige van die lenzen zijn zelfs heuse telelenzen. Met een knopje op je scherm kan je gemakkelijk tussen alle lenzen wisselen. En dat is super handig.

Die vaste “zoom” is een optische zoom. En optische zoom is geweldig.

Maar je kan vaak ook inzoomen door met je vingers over het scherm te bewegen. Je zoomt dan niet echt in, maar vergroot de pixels. Dit heet digitaal zoomen. En hoewel het soms gemakkelijk is, zorgt het er ook voor dat de kwaliteit van je foto verlaagt. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Heb je dus een foto dichterbij nodig, gebruik dan of de optische zoom of ga fysiek dichter naar het onderwerp toe. Zo bewaar je de topkwaliteit!

3. Volg een workshop

Net zoals alle andere skills, kan je fotografie op jezelf leren. Maar net zoals alle andere skills is het vaak handiger dat iemand het aan je uitlegt. Even gefocust die ene skill bijschaven met de hulp van een professional.

Zo leer je sneller, juister, en is het vaak ook leuker. Ik geef met plezier workshops aan individuen en groepen. Heb je interesse, stuur me dan een mailtje via frederic@fredography.be

4. Fotografeer ook eens horizontaal (zeker bij groepsfoto’s)

Met een smartphone hebben we de neiging steeds verticaal te fotograferen. Voor platformen zoals Instagram (stories) is dat een uitstekend idee. Voor andere platformen zoals LinkedIn of Twitter niet persé.

Fotografeer daarom ook steeds horizontaal.

Sommige onderwerpen lenen zich ook niet aan verticale foto’s. Denk maar aan groepsfoto’s. Dan wil je iedereen natuurlijk op de foto. En aangezien we mensen niet kunnen stapelen, lossen we dat op door de camera te draaien. Zo staat iedereen er op!

5. Ontdek de HDR functie

HDR is de afkorting voor High Dynamic Range. Dynamic range is eigenlijk hoeveel lichtwaarden er zijn tussen absoluut zwart en absoluut wit. De ‘High’ geeft aan dat dat er heel veel zijn. Daardoor kan je met HDR, in contrastrijke situaties, meer details in beeld brengen.

Het is niet altijd nodig om HDR te gebruiken, maar in situaties waar felle lichten zijn kan het zeker helpen. Zoals op events met flitsende lichten of op zonnige dagen.

6. Gebruik de verschillende compositie technieken

Er zijn heel wat compositie technieken. Helaas kan ik ze in dit artikel niet allemaal uitleggen. Wie weet schrijf ik er binnenkort wel een andere blog post over! Ondertussen geef ik je graag een lijstje met enkele technieken die gemakkelijk zijn toe te passen.

Volgende technieken geef ik steeds mee in mijn smartphone fotografie workshops:

  • Rule of thirds / regel van derden
  • Symmetrie
  • Frame in frame
  • leading lines
  • Contrast
  • Witruimte

Natuurlijk zijn er veel meer technieken dan alleen deze 6, maar hier kom je al een heel eind met verder.

7. Optimaliseer je foto’s met bewerkingapps

Er zijn 1001 apps om je foto’s in te bewerken. De belangrijkste zijn nog steeds Lightroom, Snapseed, en VSCO. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke app je gebruikt. Zolang je maar je foto’s op een kwalitatieve manier kan verbeteren.

Met de verschillende sliders kan je specifieke onderdelen van je foto’s verbeteren. Zo maak je de ultieme foto voor jouw social media kanalen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips die ik je kan meegeven. Maar om het behapbaar te houden, heb ik me even tot deze 7 gelimiteerd. Wil je graag dieper ingaan op smartphone fotografie, verwijs ik je graag door naar mijn workshop smartphone fotografie. Daarin focussen we specifiek op de onderwerpen die jij wil fotograferen.

3 thoughts on “7 smartphone fotografie tips voor social media managers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *