9 geweldige en gratis apps om foto’s te bewerken

Frederic Paulussen - Fotograaf Antwerpen

Het maken van een leuke compositie, wachten op het juiste moment en vervolgens het plaatje vastleggen is één aspect van fotografie. Natuurlijk wil je ook het meeste potentieel uit je foto halen. Dat kan met deze lijst apps om foto’s te bewerken.

1. Photoshop Express

Deze gratis app van Adobe geeft je alvast een heleboel mogelijkheden. Het laat je toe om je foto te bewerken met filters, maar geeft je ook de vrijheid volledig zelf aan de slag te gaan.

Het leuke daarbij is dat het je ook toelaat om RAW foto’s te bewerken. Met enkele simpele bewerkingsmogelijkheden kan je zo aan de slag om je foto’s er piekfijn uit te laten zien.

Daarbovenop kan je ook leuke emoji’s, effectjes, en tekst toevoegen aan je foto’s. Om het de foto bewerking helemaal compleet te maken, hebben ze een uitgebreide collectie smaakvolle kaders die je rond je foto kan zetten.

2. Photoshop Fix

Waar Photoshop Express je toelaat om basis fotobewerkingen te maken, gaat Photoshop Fix ietsje verder.

Het neemt enkele functionaliteiten van Photoshop (op desktop) over. Geavanceerde tools zoals liquify en healing zijn op die manier voor iedereen beschikbaar. Deze tools laten je toe om je (portret)foto’s nog beter te maken.

Zo kan je in deze app gemakkelijk de vorm van bijvoorbeeld ogen of hoofden aanpassen, puistjes en andere oneffenheden in de huid wegwerken, en natuurlijk de huid er iets gezonder uit laten zien.

De tool laat je ook toe om meer te focussen op lokale aanpassingen. Zoals het lichter of donker maken van heel specifieke delen in je foto.

Een app die ik zeker kan aanraden aan de mensen die zich iets dieper in foto bewerking apps willen verdiepen. 

3. Pixlr

Met Pixlr is een app die je toelaat lichte foto bewerkingen toe te passen op je foto. Het leuke aan deze app is vooral dat je leuke templates hebt om social media collage’s te maken.

Verder heeft deze fotobewerking app enkele leuke filters en frames en is het een sterke app om tekst op je foto’s toe te voegen. Een aanrader voor wie de beperkte Instagram fonts beu is. 

4. Snapseed

Snapseed is een fotobewerkingsapp die vrij uitgebreid is. Er zijn een heleboel mogelijkheden in. Je kan het bijna vergelijken met Adobe Lightroom. Waarin er heel veel kan. Dat kan natuurlijk voor een overload zorgen, waardoor je te ver gaat met je bewerkingen.

Toch is het een app die ik zeker en vast kan aanraden, aangezien het je foto’s aanzienlijk kan verbeteren.

5. VSCO

Je spreekt deze naam uit als ‘visko’. In deze app kan je heel wat manieren vinden om je foto’s te bewerken. Ikzelf ben fan van hun fotobewerking mogelijkheden, maar ze zijn vooral populair voor hun grote aanbod filters.

Die filters gebruiken dezelfde karakteristieken van de oude filmrolletjes. Die je vast nog kent als je ooit analoog hebt gefotografeerd. 

Met hun nieuwe app Montage, kan je je foto’s vervolgens in een leuke animatie steken om je Instagram stories, TikTok video, of social media posts op te leuken!

6. PhotoDirector

Het duurde even voor ik klaar was om deze fotobewerkingsapp te bespreken. Het heeft gewoon zoveel mogelijkheden om je afbeeldingen dat extra beetje te geven.

Je kan je foto’s op een basismanier bewerken, maar je kan ook veel dieper gaan. De app laat je zelfs toe om je statische foto te animeren. Leuk toch?

7. AfterFocus

Deze app focust op één aspect van je foto’s te bewerken. See what I did there? Inderdaad, deze app laat je toe bepaalde delen in je foto onscherper te maken. Zo kan je dat befaamde bokeh effect nabootsen met je smartphone foto’s.

Deze app is dus goed voor de laatste finishing touches op je foto. Andere bewerkingsmogelijkden laat het niet toe. Je zal echter toch al een heel stuk dichter bij jouw ideale foto komen met deze simpele app.

8. Instagram

Deze app ken je zeker en vast wel al. hoogstwaarschijnlijk staat het zelfs al op je smartphone. Ik durf zelfs te stellen dat je dit artikel waarschijnlijk leest om je foto’s te bewerken net om ze op dit platform te publiceren.

In de app van Instagram zelf kan je ook al kleine fotobewerkingen doen. De aanpassingen zijn iets subtieler dan de meeste apps en dienen slecht om de puntjes op de i te zetten.

9 Lightroom CC

Mijn favoriete app om foto’s te bewerken. Je kan ongeloofelijk veel bewerkingen doen met deze app. Daarbovenop kan je de app synchroniseren met Lightroom op je PC of laptop. Op die manier kan je onderweg al aan bewerkingen beginnen en ze thuis verder afwerken.

De app vereist wel een Adobe account, wat een betalend account is. Deze app is dus de enige betalende app in deze lijst, maar naar mijn mening is die het geld wel meer dan waard.

Nog enkele extra tips om je foto’s te bewerken

Met al die apps in je arsenaal kan je natuurlijk nu beginnen met het bewerken van je foto’s. Toch? Wel, voordat je er in vliegt geef ik je graag nog deze tips mee.

Verhoog je brightness tot het maximum

Op die manier ben je zeker dat je je foto’s niet te licht of te donker maakt. Je kan dit op de meeste smartphones doen door vanboven naar beneden te swipen en de slider helemaal open te schuiven.

Zet oogcomfort uit

Dit is een heel handige functionaliteit als je ‘s avonds nog op je smartphone bezig bent, maar zorgt dat alles wat geler lijkt dan het werkelijk is. Zet dit dan ook eventjes uit als je foto’s gaat bewerken.

Probeer vanuit raw te werken

Sommige smartphones laten toe om in RAW te fotograferen. Dit bestandsformaat geeft je heel wat extra bewerkingsruimte zonder in te boeten op de kwaliteit van je foto. Apps zoals Lightroom en Snapseed laten je toe om in RAW te fotograferen.

Hou de bewerkingen zo natuurlijk mogelijk

Hoewel je nu al die mogelijkheden hebt, is het wel belangrijk er voor te zorgen dat je niet te ver gaat met je bewerkingen. Bedenk voor je begint te bewerken wat je met de foto wil bereiken. Zo kan je alvast beslissen waar je op zal focussen tijdens het bewerken.

Ga even uit de zon

Zeker als je op verlof bent, kan het zijn dat je de foto’s snel wilt bewerken om ze dan ook weer direct te kunnen posten. Zorg dat je die fotobewerkingen niet doet terwijl je in de zon staat. 

Met de zon op je scherm kan je helemaal niet zien wat je doet. Als je dan ‘s avonds op hotel je foto herbekijkt zal je verschieten van wat je eigenlijk online hebt gezet. Zoek even een plaatsje in de schaduw op om je foto’s te bewerken.

Welke fotobewerkings app gebruik jij het liefst? Laat het me weten in de comments!

Meer artikels lezen:

8 thoughts on “9 geweldige en gratis apps om foto’s te bewerken”

    1. Dat kan ik volledig snappen.
      Het is echt een heel sterke app, zeker voor gebruikers die al iets meer kennis hebben van fotobewerkingen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *