Een nieuwe week, wederom een nieuwe fotografie uitdaging. Deze week weer een technische uitdaging: double exposures. Of als we het zouden vertalen: dubbele belichting.
Bij double exposures fotografeer je 2 of meer foto’s die je vervolgens tot 1 beeld kan combineren. Er zijn verschillende mogelijkheden in hoe je die beelden combineert. Bijvoorbeeld alleen de lichtste vlakken. Of net de donkerste vlakken. Of gewoon beide foto’s over elkaar tot je een ‘gemiddelde’ krijgt.
Het combineren kan je al in de camera doen of achteraf in Photoshop. Het handige aan Photoshop is natuurlijk dat je de bewerking exact kan doen zoals je zelf wilt. Stukken van de ene foto die toch niet zo mooi overlappen, veeg je dan maar gewoon weg.
Naar mijn mening is dat te gemakkelijk. Ik koos daarom voor de optie om de dubbele belichtingen in de camera zelf al te doen.
Dat geeft enkele moeilijkheden met zich mee. Maar hey, het noemt niet voor niets een foto challenge!
De eerste moeilijkheid is dat je de foto’s die je wil combineren in de juiste volgorde moet fotograferen. Je trekt beeld 1, en vervolgens beeld 2. Die worden in de camera’s gecombineerd.
Wil je dus een foto van het Colosseum in combinatie met het Empire State Building, moet je de foto’s op je kaartje na elkaar fotograferen. Dus geen foto’s maken op het vliegtuig!
Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar je snapt wat ik wil zeggen.
Het tweede nadeel is dus dat de combinaties die je wil maken best bij elkaar in de buurt liggen. Een stadszicht in combinatie met paddestoelen is dus al vrij moeilijk. Hoewel het een interessant beeld zou kunnen zijn.
Een derde moeilijkheid is dat je goed moet nadenken over de manier waarop je de foto’s wil combineren. Alleen de lichtste delen bijhouden? Of liever de donkerste delen? En daar moet je best ook naar belichten.
Nog een moeilijkheid, maar die heb je in Photoshop ook wel een beetje, is de positie van de beelden. Je wil foto 1 vooral in een specifiek gedeelte van de afbeelding hebben. Dus daar is dan liefst geen overlap met foto 2.
Het leuke aan de uitdaging is dat je vooraf goed moet nadenken wat je wil doen. En dat je met een afbeelding nog net iets meer kan zeggen dan anders. Je hebt meer artistieke vrijheid. Waardoor je soms ook meer kan zeggen met je eindresultaat.
Als een afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, dan zegt een double exposure meer dan 1000² woorden.
Ik ga nog best veel moeten oefenen en experimenteren om deze techniek onder de knie te krijgen. Maar deze challenge is alvast geslaagd. Ik heb iets nieuw geprobeerd en ga er in de toekomst zeker nog mee aan de slag!
2 thoughts on “Foto challenge: Double Exposures in camera”