Zo kan je geld verdienen met foto’s maken

Vastgoed bedrijfsreportage

Met foto’s kan je geld verdienen. Dat is een heel simpel statement om te maken. De echte vraag is natuurlijk: hoe kan je geld verdienen met foto’s te maken. Want hoewel er heel wat mogelijkheden zijn, zien we door het bos soms de bomen niet meer.

In deze blogpost leg ik graag enkele manieren uit hoe je geld kan verdienen met fotografie. Hoewel ik niet alle technieken zelf toepas, heb ik kennissen in mijn omgeving die dat wel doen.

Geld verdienen met stock foto websites

Er zijn heel wat stockfoto websites online te vinden. Die bieden het gebruik van een foto aan voor een schapelijk prijs. De koper kan de foto dan gelimiteerd gebruiken, de fotograaf verdient er een eerlijke prijs voor, en de stock-website zorgt voor een mooi aanbod aan beelden.

Het is natuurlijk wel zo dat jouw foto’s op die websites terecht moeten komen. Hoe je dat doet is niet persé zo simpel. Het begint vaak met wat papierwerk om te verduidelijken dat je wel degelijk een persoon bent die foto’s kan maken.

Vervolgens moet je de foto’s uploaden naar de website en steeds voorzien van een titel, een beschrijving, en van keywords. Op die manier kunnen de aankopers je foto gemakkelijk vinden.

Daar kruipt best veel werk in om dat te doen. Zeker als je veel foto’s wilt uploaden. Hoe meer foto’s je in je portfolio zet, hoe meer potentiele verkopen je kan maken natuurlijk.

Simpele manier om stock foto’s te verkopen

Ik zet mijn foto’s op Wirestock. Ik moet de foto’s alleen uploaden. Wirestock voorziet vervolgens de titel, beschrijving en keywords. En daarbovenop zetten zij de foto op verschillende stockfoto websites.

Lekker lui voor mij dus. Het enige nadeel is dat je een extra tussenpersoon zet in de schakel. Dat wil zeggen dat je per verkoop net dat beetje minder geld krijgt. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je minder moeite hebt moeten doen.

Prints verkopen

Wil je je foto’s net iets exclusiever houden. Dan kan je prints verkopen. Dit kan natuurlijk alleen met foto’s die echt zo geweldig zijn, dat mensen ze in hun woning willen zetten of hangen.

Er zijn heel wat bekendere fotografen dat dit doen. Een prachtig landschap verkoopt natuurlijk. Dit kan je niet doen met eender welke foto in je portfolio. Je zal selectief moeten zijn naar degene die echt estetisch interessant zijn.

Om ze te verkopen zal je een webshop moeten starten en de verzending behandelen. Met wat marketing op sociale media, kan je potentiële kopers naar de online winkel brengen.

Niet direct van plan zelf een webshop te starten? Je kan websites zoals Etsy of Werkaandemuur gebruiken.

Exposities organiseren

Expositie die ik samen met Huawei deed in de Bozar te Brussel

Dit is natuurlijk wel echt next level. Een expositie organiseren vraagt heel wat… welja organisatie. De venue, de foto’s, de foto’s printen, tickets verkopen. Ga zo maar verder.

Je kan natuurlijk ook altijd op een reeds bestaande expositie gaan staan. Dat kost jouw geld dat je mogelijks niet direct terug zal zien. Het gaat vaak over je connectie met de bezoekers. En die bouw je niet op na 10 seconden.

Mensen kopen ook niet zomaar eender welke foto op zo’n exposities.

Wees dus geduldig met deze aanpak. Zeker op financieel vlak kan het soms wachten zijn je investering terug te zien.

Workshops geven

Frederic Paulussen - Fotograaf Antwerpen

Met workshops verkoop je natuurlijk niet echt je eigen foto’s. Je verkoopt wel je skills en inzichten. Help mensen met beter te worden in een specifiek niche. Of net met de basics van hun camera te begrijpen.

Zo geef ik bijvoorbeeld workshops over smartphone fotografie. Dit werkt zowel als teambuilding bij bedrijven als op events waar particulieren langskomen.

Maar je hoeft je natuurlijk niet ook op die niches te richting. Je kan je bijvoorbeeld richten op reisfotografie. Of heb je een goede kennis van macro fotografie? Dan kan je altijd een natuurwandeling met de camera organiseren.

Verkoop je tijd en skills als fotograaf

Bedrijfsreportage voor bierbrouwer

Deze manier van geld verdienen met fotografie is het meest voorkomende bij fotografen. Je verkoopt namelijk je tijd en skills om foto’s voor iemand anders te maken.

Iedere fotograaf pakt dit anders aan. Je hebt bijvoorbeeld food fotografen die werken voor restaurants, of trouwfotografen die de mooiste dag van vele koppels vastleggen. 

Ik doe bijvoorbeeld specifiek portret en branding fotografie voor bedrijven en ondernemers. Daarbovenop doe ik ook event fotografie, ook weer specifiek voor bedrijven.

Je kan in je niche iets dieper gaan. Op die manier ben jij de specialist dat je klanten nodig hebben. Met als voorbeelden dat ik event fotografie doe, maar alleen voor bedrijven.

Hiervoor moet je natuurlijk wel tijd vrijmaken in je agenda. En het kan zijn dat je weekends zal moeten werken. Maar als je passie voor fotografie groot genoeg is, zal dat zeker geen probleem voor je zijn.

Welke manieren om geld te verdienen met je fotografie pas jij toe?

Meer artikels lezen:

2 thoughts on “Zo kan je geld verdienen met foto’s maken”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *