Je kan heel wat truucjes en technieken toepassen om je foto beter te maken. Maar het beste is om al een goede foto te maken vanaf het begin. Je foto bewerkingsapps kunnen niet alles perfect maken. Met deze tips maak je alvast een geweldige foto. Eentje die je daarna nog beter kan maken met bewerkingen als dat nodig is.
1. Ken alle opties van je smartphone camera
Je smartphone heeft heel wat verborgen functies in de camera app. De juiste gebruiken op het juiste moment kan je foto’s een heel eind verder helpen.
Vergelijk het met het juiste stuk gereedschap gebruiken bij een timmer-project. Je gaat bijvoorbeeld toch geen nagels in de muur kloppen met een tang?
Enkele belangrijke opties in je smartphone camera:
- De standaard modus zal je toelaten in de meeste omstandigheden een goede foto te nemen.
- De Pro-modus vraagt iets meer kennis, maar geeft je ook weer een hele hoop meer controle over het creatieve proces van je smartphone foto.
- HDR zorgt dat het verschil tussen licht en donker ietsje minder is. Dit is vooral handig in contrastrijke omgevingen. Zoals bijvoorbeeld een zonsondergang.
- Aperture of portrait zijn benamingen die nogal door elkaar gebruikt worden. Ze zorgen ervoor dat je een wazige achtergrond krijgt. Op die manier kan je dus alle aandacht naar je onderwerp leiden.
2. Gebruik je grid
Je zal merken dat je enkele lijntjes over je scherm hebt zodra je de camera app opent. Indien je dat niet hebt, kan je in je instellingen je ‘grid’ of ‘raster’ instellen.
Deze lijnen helpen je met het kadreren van je foto. Meer bepaald met de regel van derden, symmetrie, en vaak ook om je foto’s waterpas te maken.
Hoewel je de lijnen niet voor elk type compositie nodig hebt, kunnen ze je wel zeker helpen om betere foto’s te maken.
3.Volumeknop als ontspanner
Je zal het misschien al gemerkt hebben, maar als je de camera app opent wordt je volumeknop een ontspanner. Net zoals op DSLR camera’s, kan je dan met de klik op de knop een foto maken.
Dit is veel comfortabeler dan de virtuele knop op je scherm te gebruiken. Zeker als je de camera horizontaal vasthoudt.
Deze knop gebruiken helpt je om minder schokkerig te fotograferen. Iets wat je smartphone foto’s ten goede komt, zeker wanneer het al wat donkerder begint te worden.
Wil je trouwens nog meer tips? Ontvang ze gratis in je inbox!
4. Let op het aanwezige licht
Je hebt natuurlijk niet altijd de luxe om het licht naar jouw wensen te manipuleren, maar het kan wel helpen om te weten hoe om te gaan met verschillende situaties. Dit is een oefening die ervaring en studie vereist.
Om je toch al een bruikbare tip mee te geven, kan ik je deze richtlijn geven: Portretten maak je best op een plaats waar het licht zachter is. Misschien zelfs in de schaduwen. Zet je onderwerp dus uit de felle zon.
5. Niet zoomen!
‘Kon ik maar net enkele meters dichterbij komen, dan was de foto helemaal af!’. In fotografie hebben we vaak de neiging om zo dicht mogelijk bij ons onderwerp te komen. En bij fotografie met je smartphone is dat niet anders.
Toch is het best om niet te zoomen met je smartphone. Tenzij deze een optische zoom heeft. Bij een digitale zoom vergroot je namelijk de pixels. Wat niet alleen de kwaliteit van je foto verlaagt, maar er ook nog eens slecht uit ziet.
6. Gebruik opzetlenzen
Voor elk merk van smartphones bestaan er opzetlenzen. Of je nu een groothoek, telelens, of macro lens wil. Voor je Huawei, Samsung, Oneplus, of iPhone kan je er wel eentje vinden.
Het voordeel van deze lenzen is dat ze de kwaliteit van je smartphone camera respecteren en zelfs beter kan maken. Zo kan je als een echte fotograaf aan de slag. Zonder de gigantische rugzak die er normaal gezien bij komt kijken.
7. Stel zelf scherp op je onderwerp
Tijdens het fotograferen zal je smartphone slim genoeg zijn om te herkennen wat er scherp moet zijn in je foto. Toch kan een simpele ‘tap’ op je scherm op je onderwerp je foto beter maken.
Wees dus actief bezig met wat je onderwerp is en waar je foto scherp moet zijn. Je camera zal dan ook op dat punt het licht meten. Zo is je onderwerp zeker goed belicht.
8. Gebruik geen flitser
Je smartphone komt met een ingebouwde flitser. Dat kan zeker handig zijn als je foto’s van iets moet maken in het donker. Maar mooi is het niet echt. Indien het echt te donker is om zo foto’s te maken, is het interessanter om eerst naar andere lichtbronnen op zoek te gaan.
Als het echt niet anders kan, kunnen de ideetjes uit onderstaande video je zeker helpen.
9. Gebruik de HDR functie
Ik vernoemde deze functie al even bij de eerste tip in dit artikel. HDR staat voor High Dynamic Range. Een term die je misschien niet wijzer maakt, maar ik leg het graag even voor je uit.
In fotografie heb je wit, zwart, en heel wat tonen daar tussen. Met HDR zorg je ervoor dat er nog meer grijswaarden tussen wit en zwart kan komen. Waardoor je meer details krijgt in de lichtste stukken (vaak de lucht) en de donkerste stukken (vaak op de grond) van je foto.
Deze functie helpt je dus om meer details en een beter belichte smartphone foto te maken.
10. Bewerk je foto’s
Alle voorgaande tips gingen over je foto’s zo goed mogelijk te maken. Nog voor je eigenlijk op de knop drukt.
Van zodra je die tips hebt toegepast en ook echt je smartphone foto hebt gemaakt, wordt het tijd om de foto ook te bewerken.
Mijn tips is om niet te veel te bewerken. Bedenk waar je naartoe wil gaan met de foto en verbeter op basis van dat doel je foto’s.