Welke skills moet je hebben als fotograaf?

Meestal denken mensen dat je op het knopje van je camera moet kunnen klikken en dat de rest wel door het machientje zal gebeuren. Helaas is dat niet helemaal waar. Anders was mijn job wel heel simpel. Dus, bij deze beantwoord ik echt de vraag: Welke skills moet je hebben als fotograaf?

Skills die je nodig hebt als fotograaf

Laten we eerst beginnen met wat je moet kunnen als fotograaf. Het hele professionele fotograaf gegeven laten we nog even achterwege. Wil je beginnen met fotografie, dan kan dit dienen als handig leerplan voor wat je moet leren.

Het maakt niet echt uit welk niche of type fotografie je doet, dit zijn de meest essentiële skills. Nadat je deze skills onder de knie hebt, is het wel belangrijk de niche-specifieke skills ook te leren. Als portretfotograaf is dat poseren, als natuurfotograaf is dat je onderwerp leren kennen.

Je camera leren gebruiken

De belangrijkste tool voor elke fotograaf is zonder twijfel de camera. Het maakt weinig uit of je een smartphone, mirrorless, of spiegelreflex gebruikt. Het belangrijkste is dat je je camera leert kennen. De verschillende functies, hoe traag of snel de camera kan reageren, in welke licht omstandigheden de sensor te kort komt en wanneer die net optimaal werkt.

Dit klinkt allemaal groots en ingewikkeld, maar door veel te fotograferen in verschillende situaties zal je dit al snel instinctief beginnen aan te voelen.

Enkele puntjes om je op weg te helpen:

  • De verschillen tussen A, P, M, en S modus
  • Hoe je sluitertijd, ISO, en aperture in te stellen
  • Je geheugenkaartjes juist wissen
  • Het opzoeken van je histogram en andere informatie over je foto’s
  • Lenzen wisselen
  • Camera onderhoud
  • Exposure value (of compensation) aanpassen

Compositie technieken

Net zoals in schilderkunst is compositie belangrijk in fotografie. Het is een essentiële skill voor elke fotograaf. De verschillende regels helpen je met het opbouwen van een goede foto.

Compositie leer je door boeken te lezen en andermans foto’s te analyseren, maar ook door zelf op stap te gaan en talloze foto’s te maken.

Enkele compositie-technieken om je op weg te helpen:

  • De regel van derden
  • Symmetrie
  • witruimte of negative space
  • Leading lines
  • De verschillende perspectieven
  • De verschillende lenzen en hun visuele effect

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek verwijst naar de relatie tussen ISO, sluitertijd, en diafragma. Die drie elementen werken samen om een foto te vormen. Elks hebben ze op hun manier invloed op het uitzicht van je foto. Het is dus belangrijk ze alle drie onder de knie te krijgen.

Enkele puntjes om je op weg te helpen:

  • Ruisvorming bij hoge ISO
  • De effecten van een lange sluitertijd (bv 1 sec)
  • Tijd bevriezen met een korte sluitertijd (bv 1/8000s)
  • Scherptediepte bij een grote diafragma opening (bv f1.8)
  • Scherptediepte bij een kleine diafragma opening (bv f22)

Foto’s bewerken

Na het vastleggen van je foto’s, bewerk je ze waarschijnlijk ook. De fotobewerking helpt je de finishing touches te leggen op een foto die je eerder maakte; kleurcorrecties, contrastverschillen, en eventuele storende elementen wegwerken.

Nabewerken is een skill die je net zoals compositie moet onderzoeken en bijschaven. Het kan soms even duren voor je een bepaald segment van je software onder de knie hebt, maar het loont de moeite om toch door te zetten.

Enkele puntjes om je op weg te helpen:

  • De invloeden van whites, highlights, blacks, en shadows.
  • De tone curve
  • Het verschil tussen saturation en vibrance
  • Croppen
  • HSL sliders en hoe ze creatief te gebruiken

Als professioneel fotograaf

Hierboven heb ik al een mooie lijst gemaakt van wat je moet kunnen als fotograaf, maar daar stopt het niet bij. Je hebt een bedrijf te runnen. En of je het nu alleen doet of met de hulp van (externe) professionals. Je moet een reeks vaardigheden bezitten om je fotografie als job te kunnen beoefenen.

Sales en marketing

Sales en marketing zorgen dat je betalende klanten krijgt. Zonder betalende klanten kan je natuurlijk geen professionele fotografie doen. Sales en marketing zijn twee aparte disciplines die eigenlijk ongelooflijk hard verwikkeld zijn.

Boekhouding en administratie

Een onderdeel van professionele fotografie waar vaak over wordt gekeken. Je moet natuurlijk je aankoop en verkoop facturen bijhouden en in je boekhouding steken. Papierwerk rond contracten, toestemmingen, en model releases komen bij heel wat shoots kijken. En natuurlijk het documenteren van je gesprekken met klanten, je brainstorms, en het gebruik van de foto’s.

Project management

Sommige shoots zijn wat groter dan andere. De grotere shoots vragen wat organisatie. Tijdlijnen, planningen, timings, figuranten, derde partijen, locaties, … Het zijn allemaal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. In het beste geval neemt de klant daar iemand voor aan of doen ze het zelf. Toch kan je je er aan verwachten het zelf ook te doen.

Bedenken welke foto’s nuttig zijn voor je klant

Natuurlijk wil je je creatiefste zelf tonen, maar is dat wel nodig? Heeft de klant nood aan creatieve foto gemaakt tijdens golden hour, mat zwarte tonen, en een groenige vintage schijn? Of is een neutralere foto eigenlijk veel bruikbaarder? Een belangrijke skill als fotograaf is je creatieve ego soms opzij te schuiven en te doen wat goed is voor je klant.

Goede foto’s maken in elke situatie

Als hobbyist kan je kiezen wanneer je foto’s nooit het daglicht zien of wanneer en waar je gaat fotograferen. Als professioneel fotograaf heb je niet altijd die keuze. Ik ga regelmatig langs op kantoren. Daar is het licht niet altijd even geweldig.

Na de shoot kan ik natuurlijk niet tegen de klant zeggen: “ik stuur geen foto’s door, want ze zijn maar bwa.” Ik moet kwalitatief werk opleveren.

Welke skills zou jij nog aan deze lijst toevoegen?

Meer artikels lezen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *