Zakelijke portretfotografie op locatie: wat, waar en wanneer?

The Product Architects duo portret

Er komen best wel wat zaken kijken bij het maken van een nieuwe portretfoto. Zoals kies je voor een studio of eerder portretfotografie op locatie? En welke locatie wordt het dan? Die vragen beantwoord ik met veel plezier in dit artikel.

De voordelen van een portret op locatie

Laten we eerst even opsommen waarom portretfotografie op locatie zo interessant. Dit natuurlijk in contrast met studio-fotografie.

  1. De omgeving kan je verhaal kracht bij zetten. Het toont wie jij bent, wat je doet, waar je vandaan komt, waar je werkt.
  2. Omdat die locatie ook vaak in uw buurt is, hoef je zelf niet te reizen naar de fotograaf of een studio. Dit bespaart jou een reis en heel wat stress.
  3. Over stress gesproken, op de foto zal je comfortabeler en natuurlijker staan als je in een (bekende) omgeving staat dan in een studio voor een effen achtergrond. Zo sta jij beter op de foto.
  4. En het maakt de ervaring voor jou een stuk aangenamer. Je kan actief de interactie aangaan met je omgeving.

Weeromstandigheden en tijdstip

Op locatie moeten we natuurlijk wel rekening houden met het weer en het beschikbaar licht. Hoewel wel zelf ook licht kunnen maken en het bestaande licht vaak kunnen sturen en manipuleren, is toch het handig om bepaalde omstandigheden op te zoeken.

Idealiter fotograferen we in diffuus licht bij droog weer en een aangename temperatuur. Aangezien we in België wonen en werken, is het vaak kiezen tussen 1 of 2 van die factoren. Gelukkig kunnen we de rest zelf steeds voorzien.

Goede kleding zorgen voor aangename temperaturen, licht manipuleren of creëren we gewoon zelf, en het droge weer zoeken we eventueel op in een overdekte of binnenlocatie.

Mijn werkwijze voor portretfotografie op locatie

Elke fotograaf heeft een eigen werkwijze, bij deze leg ik dan ook graag uit hoe ik portretten op locatie maak van ondernemers en freelancers.

De eerste stap is altijd een videocall. Zo hebben we elkaar al eens gezien en, nog belangrijker, gesproken. Ik heb graag een gesprek met jou om te horen wie jij bent, wat je doet, en wat je wil uitstralen. Een gesprek dat meestal zo’n 20 à 30 minuten duurt.

Met jouw input en mijn notities ga ik dan aan de slag. Ik maak een selectie van foto’s van andere mensen en locaties om je een idee te geven van de richting die ik uit wil met jouw portret.

In een tweede videogesprek, ongeveer een week na de eerste, overlopen we de ideeën. We bespreken of dat in lijn van jouw verwachtingen ligt, wat je graag anders wil zien, of net wat je zo goed er aan vindt. Als we samen een concept hebben afgesproken, maken we een afspraak.

Op die afspraak maken we samen de foto’s die we voor ogen hebben. Meestal duurt dit een tot anderhalf uur.

Na de fotoshoot ga ik aan de slag met de beelden te bewerken en finaliseren. Dit neemt meestal nog een weekje na de shoot in beslag. Vervolgens stuur ik je de resultaten door waar je dan, indien je dat nog wenst, feedback op kan geven.

Tijd voor een nieuw portret? Stuur me dan snel een mailtje op frederic@fredography.be

De locatie-mogelijkheden in portretfotografie

Met veel plezier reis ik de hele Benelux af voor jouw portret. Er zijn drie algemene noemers waar mogelijke locaties onder kunnen vallen. Hieronder benoem ik ze alle drie even en zet er ineens wat voorbeeld foto’s bij uit mijn portfolio.

Portretfotografie op locatie in de natuur

Portretfotografie op locatie in de stad

Portretfotografie op locatie op je werkplek

Interesse om een portret op locatie te laten maken? Stuur me dan snel een mailtje via frederic@fredography.be

Meer artikels lezen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *