Nee, je hoeft niet persé te glimlachen op je profielfoto

In elk artikel over professionele profielfoto’s zal je de tip zien om te glimlachen. In principe een goede tip. Een glimlach komt vriendelijk en joviaal over. Maar je hoeft het echt niet persé te doen.

Dit artikel is geen lifehack voor mensen die niet graag lachen op de foto. Het is ook geen studie over waarom een glimlach zelfs schadelijk kan zijn voor je branding. Het is een mening. En daar mag jij gerust ook jouw mening over hebben.

Want een glimlach is niet schadelijk. Ik heb zelfs een artikel geschreven dat je zal helpen natuurlijker te glimlachen op de foto.

Toch wil ik even een betoog schrijven over dat glimlachen in de foto. Het moet steeds een bewuste keuze zijn bij het maken van een foto. Terwijl het voor veel mensen een reflex is geworden.

Want vroeger zei de fotograaf natuurlijk altijd “smile” of “cheese” bij het maken van een foto. Dus als je naar de camera kijkt moet je glimlachen. Een reflex die we ons in de laatste 100 jaar hebben aangeleerd.

Waarom ik dan toch zo graag wil nuanceren?

Wel ik heb al meerdere mensen ontmoet waar lachen niet de beste optie is. Sommige mensen doen het ook gewoon niet graag. En bij sommige mensen komt het zelfs angstaanjagend over.

Want laten we even eerlijk zijn: niet iedereen heeft een mooie en aangename glimlach. En dat is helemaal oke.

En bij sommige mensen past het ook niet bij het imago. Als ik een advocaat zoek bijvoorbeeld, zoek ik een toegankelijk persoon, maar niet persé lachend.

Want we zien lachen als een tool om ons open op te stellen. Maar dat is heus niet de enige manier om dat te doen.

Laten we een paar visuele voorbeelden gebruiken. Hieronder heb ik een verzameling foto’s gemaakt. Foto’s van Unsplash waar mensen zonder glimlach opstaan. Maar wel foto’s die ik hen als profielfoto kan aanraden.

Iedereen staat met een vriendelijke en open houding op de foto. En toch is er geen (glim)lach te zien.

Hieronder nog eens dezelfde foto’s, maar hoe ze op LinkedIn er uit zouden zien.

Persoonlijk zou ik hun profielen openklikken mocht ik ze in een overzicht of mijn feed zien.

Dus hoe maak je dan een aantrekkelijke profielfoto?

Een glimlach is dus niet essentieel. Maar wat dan wel om vriendelijk en open op de foto te staan?

Wel om je even in de war te brengen: glimlachen kan dus wel degelijk helpen. Het is gewoon één van de vele tools.

Om goed op je profielfoto te staan moet je zien dat je je comfortabel voelt voor de lens. Een goede portretfotograaf zal je daar zeker bij helpen dat te doen. Mocht je geen gebruik maken van een fotograaf, dan kan ik je aanraden om iemand die je vertrouwd de foto’s te laten nemen. Iemand waarbij je op je gemak kan zijn. Of dat nu een partner, een goede vriend(in), of een gezinslid is kan je helemaal zelf kiezen.

Verder is een open lichaamstaal ook goed. Kruis je armen dus niet voor je borst. Ook al zijn ze niet zichtbaar op de foto. Ontspan je schouders, laat je armen langs je lichaam hangen, en recht je rug.

Vervolgens, om je comfortabel te voelen voor de lens, ga je een gesprek aan. Babbel zelf gerust tegen de lens over de dingen waar jij graag over praat. En luister met een oprechte interesse naar de persoon achter de camera. Want zodra de foto gemaakt is, zal het lijken alsof je interesse hebt in de bezoeker van je (LinkedIn)profiel.

Wat denk jij? Liever met of zonder glimlach op de foto?

One thought on “Nee, je hoeft niet persé te glimlachen op je profielfoto”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *