Challenge: foto’s maken zonder door de camera/zoeker te kijken

Fotograferen zonder door je camera te kijken. Dat is de uitdaging die ik afgelopen weekend aanging. Hoe ik dat deed en de resultaten, ontdek je in deze blogpost.

Dit weekend had ik het idee mezelf een challenge op te leggen. Alleen er zijn zoveel fotografie uitdagingen, welke ga ik specifiek aangaan? Omdat ik zelf niet kon beslissen, maakte ik op Twitter een poll aan.

Na 30 minuten werd de poll afgesloten en hadden 28 mensen hun stem gegeven. De meerderheid daagde mij uit om niet door de zoeker te kijken tijdens het fotograferen.

Ik had natuurlijk kunnen valsspelen en via het schermpje op de achterkant kunnen fotograferen, maar dat leek mij niet zo leuk.

Hoe ik het aangepakt

Op een manier ben je dus blind aan het fotograferen. Ik wou het mezelf ook niet makkelijk maken door kleine voorwerpen op straat te fotograferen waar ik achteraf in Lightroom dan wel een deftige foto uit kon bewerken.

Ik ging voor eerder architecturale en street foto’s. Zodat compositie toch een belangrijk element in de foto’s zou blijven.

Om gebouwen in beeld te krijgen en toch meer slaagkans te hebben, gebruikte ik een groothoek lens. Met mijn 16-35 mm lens ging ik de straat op. Het diafragma zette ik op f11 om ook qua scherpte meer kans te hebben op succes.

Met mijn oog richtte ik soms over de camera heen de lens. Soms hielp ik de camera gewoon voor mijn gezicht en hoopte dat dat zou werken.

Al bij al zijn er heel wat goede resultaten uit gekomen.

De resultaten van de geen-zoeker challenge

Thuisgekomen heb ik de foto’s geselecteerd en bewerkt. In de meeste gevallen ben ik niet te ver gegaan bij het bijsnijden. Zo blijven de foto’s zoals ik ze gemaakt heb in de camera. Naar kleuren en andere bewerkingen toe, heb ik mijn standaard bewerkingen gedaan, die ik anders ook zou gedaan hebben.

Hoewel ik hier en daar toch ook geƫxperimenteerd heb met settings.

Helemaal onderaan kan je alle foto’s die ik heb gemaakt vinden. Onbewerkt, zoals ik ze uit de camera kreeg. Handig als je wil vergelijken met de eindresultaten.

De onbewerkte foto’s ter referentie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *