Foto-challenge: 1 seconde sluitertijd – ICM

Een nieuwe week, een nieuwe uitdaging. Toch zeker op vlak van technieken. Wekelijks probeer ik een uitdaging aan te gaan. En jij kan via Twitter helpen mee te beslissen welke dat wordt! Deze week mocht ik alleen fotograferen met sluitertijden langer dan 1 seconde.

Toegegeven: een seconde lijkt niet zo heel lang. Tot je eens op de lengte van een seconde begint te letten. Zeker als je je adem inhoudt lijkt een seconde een eeuwigheid. Of als je op een saaie lezing zit. EIN-DE-LOOS.

Zeker in fotografie is een seconde gigantisch lang. Al helemaal als je vanuit de hand fotografeert. In dat geval geldt vaak de regel dat je sluitertijd best sneller is dan 1 gedeeld door de lengte van je lens.

Met een 50mm lens wordt dat dus 1/50ste van een seconde. En als je een beetje streng bent (zoals ik), halveer je die tijd nog eens. En wordt het dus 1/100ste van een seconde.

En nu ga ik met diezelfde lens minstens 100x langer dan ‘toegelaten’ fotograferen. Vanuit de hand, op straat in Brussel.

Het was dan ook een druilerige zaterdagavond toen ik naar buiten trok voor de foto’s te maken.

Ik had het mezelf makkelijk kunnen maken en een statief kunnen gebruiken. Zo zijn je foto’s steeds scherp, ongeacht de sluitertijd die je kiest. Maar dat leek me nogal lui, ongeïnspireerd, en vooral valsspelen voor de challenge.

Ik opteerde voor ICM. Dat is de afkorting van Intentional Camera Movement. Oftewel bewust bewegen met de camera.

De resultaten van mijn wandeling met deze regels kan je hieronder zien. Het is een techniek waar ik in de toekomst zeker nog mee ga spelen. Het geeft vaak artistieke en verrassende resultaten.

ICM foto resultaten

De onderstaande foto heb ik apart gezet omdat ik dit het beste resultaat uit de reeks vind. Het zou bijna een impressionistisch schilderij kunnen zijn. Maar dan in de hedendaagse wereld waar hijskranen en TL-lampen een ding zijn.

3 thoughts on “Foto-challenge: 1 seconde sluitertijd – ICM”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *