Een groepsfoto van je hele team of bedrijf is een leuk idee. Je kan deze op verschillende plaatsen gebruiken. Maar vaak is het organiseren en maken niet zo gemakkelijk. Met deze gids help ik je graag om de perfecte teamfoto te maken.
Een teamfoto kan de samenhorigheid van je team tonen en verbeteren. Het toont ook naar de buitenwereld wat voor sterk team je hebt. Handig voor klanten en toekomstige teamleden aan te trekken dus.
Indien je regelmatig een teamfoto maakt, kan je deze ook gebruiken om de groei en evolutie van je bedrijven te visualiseren.
Maar het is natuurlijk niet zo simpel dat te organiseren. Zo moet iedereen aanwezig zijn op hetzelfde moment. En je moet natuurlijk een ruimte vinden die groot genoeg is voor iedereen.
En wie gaat de foto maken? En vanwaar gaat die dat doen? Allemaal moeilijke vragen. Maar ik help ze je graag beantwoorden in dit artikel.
Voorbereiding en planning van je groepsfoto
Voor je aan het maken van de groepsfoto begint, is het handig even te bedenken waar je de foto allemaal wilt gebruiken. Zo kan je bekijken wie er zeker op de foto moet, hoe de foto er moet uitzien, en natuurlijk of je eventueel ook kleine groepen nodig hebt. Zoals een foto van elk team apart.
Toets dan intern eens af wie er kan op welk tijdstip. Hoe groter het bedrijf, hoe moeilijker het wordt om iedereen gelijktijdig aanwezig te hebben.
Als je een datum en tijdstip geprikt hebt, kan je iedereen die meedoet ook laten weten of ze een bepaalde outfit moeten aandoen. Hun dagdagelijkse kleding, de trui met het logo op, of mooi opgekleed. Het hangt allemaal van je doel af.
Wandel ook eens rond op je werkplaats en eventueel zelfs in de buurt. Bekijk waar je de groepsfoto kan laten maken en communiceer vervolgens deze locatie. Zo kan iedereen op tijd naar de juiste plaats gaan. Dit bespaart je heel wat tijd op het moment van de fotosessie zelf.
Maak een lijstje indien je verschillende opstellingen wilt: aparte teams, kleinere groepen, bepaalde mensen vanvoor, … . Zo wordt er in de heisa zeker niet vergeten om alle foto’s te maken.
Je team opstellen voor de groepsfoto
Een groot team heeft natuurlijk meer plaats nodig. Een kleiner team kan je bijvoorbeeld op kantoor in een zithoek organiseren in de zetels en stoelen. Maar een groter team past misschien niet in één binnenruimte.
Laat alle deelnemers dicht bij elkaar staan zodat de groep zo compact mogelijk is. Natuurlijk kan je ook in lagen werken.
Zo heb je de bekende voetbal opstellingen met enkelen die vooraan hurken. Dat kan handig zijn als je in de omgeving niet veel hoogteverschillen hebt. Anders helpt een trap of de zijkant van een heuvel zeker ook om mensen op verschillende hoogtes te zetten.
Andersom kan natuurlijk ook. Zet de groep op een vlakke ondergrond en laat de fotograaf hoger staan: een balkon, heuvel, of brug. Zo heeft die een beter overzicht over iedereen.
Je camera bedienen en de compositie
Voor de compositie van je groep, is het vaak best dat je een symmetrische compositie gebruikt. Zo voelt de groepsfoto evenwichtig en gebalanceerd uit. Net zoals je team.
Dat wil niet zeggen dat er aan elke kan exact even veel personen moeten staan. Eerder dat de grootte van de groep min of meer gelijk is links en rechts.
Voor de camera is het best dat je voor genoeg scherptediepte zorgt. Dat wil dus zeggen je diafragma-opening zo klein mogelijk maken. Of net f-getal dus zo hoog mogelijk. Een f8 of f11 is voldoende.
Denk er ook aan de foto horizontaal te maken. Je groep is vaak breder dan het hoog is. Met een verticale foto zou je dus te veel lege ruimte hebben boven en onder de groep.
De groepsfoto regisseren en instructies geven
Een grote groep mensen sturen is niet altijd zo gemakkelijk. Maar er zijn natuurlijk wel technieken om je te helpen.
Geef specifieke instructies. Zeg mensen exact waar je wilt dat ze gaan staan voor de groepsfoto. Zorg ook dat er maar 1 iemand de groep aanstuurt. Meerdere regisseurs maken de instructies alleen maar onduidelijk.
En tijdens het maken is het ook best dat maar één persoon de groepsfoto maakt. Wilt iemand toch ook een foto op zijn smartphone, dan kan dat daarna. Zo kijkt iedereen zeker naar dezelfde lens.
Vaak maak ik ook meer dan één foto. Ik doe reeksen van zo’n 5 of 6 beelden. Zo verhoog ik de kans dat iedereen er goed op staat. Anders heb je misschien een foto waar er meerdere mensen met de ogen gesloten op staan.
Tel ook af voor elke reeks. Zo weet iedereen exact wanneer ze naar de camera moeten kijken en lachen.
Nabewerken van je teamfoto
Achteraf bewerk je natuurlijk de beste foto’s uit de reeks. De kleuren wat bijwerken, de belichting nog een beetje optimaliseren en eventueel de foto wat bijsnijden.
Omdat je een grotere reeks foto’s hebt gemaakt, kan je ook foto’s gaan samenstellen. Zo heb je zeker van iedereen wel een foto waar ze goed op staan. Door die foto’s te combineren maak je het perfecte beeld voor iedereen.
Hulp nodig bij het maken van de groepsfoto van jouw team? Stuur me dan snel een email voor meer informatie en een offerte.
2 thoughts on “Een groepsfoto maken van het hele team: zo begin je er aan”