
Op vrijwel elke teambuilding, uitstap, of andere bijeenkomst is er een moment dat er een groepsfoto gemaakt wordt. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk het beste aan?
Een groepsfoto maken is altijd een leuk idee. Je kan ze gebruiken om je team te tonen op je website. Of om de deelnemers van je succesvol event nog eens in de kijker te zetten. En natuurlijk ook om al die nieuwe connecties die je hebt gemaakt te vereeuwigen.
Het weten waar je de foto wilt gebruiken is nog het makkelijkste deel. Het opstellen van de groep is vaak nogal lastig. Iedereen verzamelen en op de juiste plaats zetten. Lastig.
Vaak helpt het om eerst een plaats te zoeken die groot genoeg is voor de groep. Dat kan de zetel in de lobby zijn of voor de ingang van het gebouw.

Meestal begin ik met een of twee mensen centraal zetten. En daar bouw ik de groep rond. Mensen links en recht en eventueel op een rij daarachter.
Kleinere groepen kan je soms spontaan laten gaan zitten, bijvoorbeeld in een zetel. En vaak komt dat het natuurlijkst over. Een kleine correctie of wissel hier en daar en we zijn ready to go.
Als je zelf ook op de foto moet, kan het handig zijn een statief te gebruiken. Die bestaan voor camera’s en smartphone, dus je vind zeker wel iets dat voor jouw toestel past. Eventueel werkt een stapel boeken of een stoel ook wel.
Gebruik bij je smartphone ook de groothoeklens, zo kan je meer mensen op de foto krijgen zonder dat het toestel te ver hoeft te staan.
Natuurlijk kan het nog makkelijker zijn om gewoon een fotograaf je groepsfoto te laten maken. Wink wink.



Probeer de tijd die je nodig hebt voor de groepsfoto te minimaliseren. Je wilt niet van iedereen te veel tijd vragen.
Vraag ook eventjes of iedereen de camera kan zien. Normaal gezien kan de camera hen dan ook zien.
Nog een tip is om zeker genoeg foto’s te maken. Je zal altijd wel iemand hebben die op de foto net hun ogen toe heeft. Of met de buur aan het praten is. Aftellen voor de foto kan daar zeker ook bij helpen.
Als je een beetje handig bent in photoshop kan je die foto’s combineren. Zo ben je zeker dat iedereen er piekfijn op staat. Hoe groter de groep, hoe vaker je dat ook nodig hebt.