Wat doe ik aan voor mijn headshot?

Hoewel de kleding op je headshot maar een klein stukje beeld in neemt, kan het toch goed zijn er even over na te denken wat je de dag van je headshot fotoshoot aandoet.

Het begint natuurlijk met dat jij je goed voelt in de outfit. Dat zelfvertrouwen en comfortabel gevoel zal zeker ook in de foto zichtbaar zijn.

Ook zullen je schouders en deel van je borst in beeld komen. Genoeg dus voor mensen om te weten wat jij draagt van outfit. Of het nu een casual tshirt is of een operatieschort.

Wat je draagt in je headshot is dus deels persoonlijk. Maar ook de industrie en het type job dat je doet heeft daar invloed op. Een magazijnier in maatpak is misschien wat vreemd. Net zoals een advocaat in werkoverall.

Kleding tips: wat te dragen voor je headshot

Eerst en vooral is het handig eventueel wat kledingopties mee te nemen. Zo kan je met de fotograaf nog bespreken wat je liefst aandoet. Of je kan natuurlijk verschillende opties uitproberen en achteraf kiezen welke foto’s je wilt gebruiken.

Dat hangt af van hoe de fotoshoot gepland is.

Ik kan altijd aanraden herkenbaar gekleed te zijn. Op dezelfde manier dat je collega’s en klanten je zullen zien. Dus niet persé helemaal uitgedost alsof je naar een trouwfeest gaat.

En natuurlijk dus ook niet in je tshirt met verfplekken die je nu alleen nog aandoet om een (zon)dag in de zetel te hangen.

Verder is het best om te losse kleding te vermijden. Die zullen je op de foto breder doen overkomen dan je bent. Kleding die aansluit is dus aangeraden. Wat niet wil zeggen dat je te strakke kleding moet aandoen natuurlijk.

Zie ook dat je kraag zeker hoog genoeg komt. Een headshot wordt meestal afgesneden ter hoogte van de borst. Als je op de foto een kraag of décolleté aanhebt die lager komt, zal het eerder lijken dat je niets aanhebt.

Zie verder dat je kraag ook goed zit. Zeker bij een hemd is dat belangrijk. En een tshirt onder je hemd die zichtbaar boven de kraag komt is ook af te raden.

Een leuke ketting, oorbellen of andere juwelen kunnen zeker ook. Maar zorg dat ze niet te afleidend of te groot zijn. Een headshot gaat over je gezicht. Zorg dus dat dat het focuspunt in de foto blijft.

Enkele tips voor kleuren in je kleding

Contrasten trekken de aandacht. Een wit hemd onder een zwarte blazer bijvoorbeeld. Of een donkerdere outfit tegen een witte achtergrond.

Het werkt in het algemeen ook best om te contrasteren met de achtergrond. Zo voorkom je dat je in de achtergrond ‘verdwijnt’ en alleen een vliegend gezicht bent in de foto.

Naar kleuren toe ben je redelijk vrij, maar probeer te flashy kleuren toch te vermijden. Donkerdere tinten werken meestal het beste op foto’s. Lichtere kleuren kunnen reflecteren en vooral onder je kin een lelijke kleurschijn geven.

Effen kleuren is het beste. Hoewel een rustig patroon of kleurencombinatie in je kleding natuurlijk interessant kan zijn. Draag geen fijne ruitjes of kleding met prints.

Makeup tips voor je headshot

Natuurlijk is het helemaal oke om makeup te dragen. Best doe je wat je dagelijks doet. Je mag natuurlijk een klein beetje extra doen, maar ga ook hier weer niet te ver.

De enige no-go zijn producten die je huid doen glanzen. Je zal dit zien op de foto’s en dat is niet zo flatterend. Best draag je dus eerder matte producten. Voor je haar mag je dan weer wel glanzende producten gebruiken.

Nog advies nodig of wil je graag jouw headshot sessie boeken? Stuur me dan snel een mailtje op frederic@fredography.be

4 thoughts on “Wat doe ik aan voor mijn headshot?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *