Digitale cosmetica die ik op (bijna) elke foto toepas

Portretfotografie op locatie in de natuur

Bij elke portretfoto die ik maak, doe ik ook aan digitale cosmetica. Op vrijwel elke foto pas ik enkele zaken toe die jou in het beste daglicht zetten. Laten we eens bespreken welke bewerkingen dat zijn.

Eerst en vooral, er zijn bewerkingen die op elke foto worden gedaan. Los van het feit of er mensen op staan of niet. Het zijn bewerkingen die van een raw foto een echt beeld maken. Meestal houden die bewerkingen zaken in zoals: het contrast, de levendigheid van de kleuren, scherpte, cropping, …

Daarnaast zijn er natuurlijk nog specifieke bewerkingen voor portretfoto’s.

Enkele vaste bewerkingen die ik bij elk portret toepas:

  • De ogen lichter en scherper maken. Dit doe ik zodat de aandacht van de kijker direct naar je ogen gaat en er een connectie ontstaat.
  • De huid zachter maken. De geweldige kwaliteit in camera’s heeft ook een nadeel, elke porie is zichtbaar. Met wat digitale gezichtscrème is dat snel opgelost.
  • De tanden witter maken. Bijna iedereen heeft een gele schijn op hun tanden. Dat kan door koffie of sigaretten zijn, maar we steken het voor onze gemoedsrust toch maar op de witbalans en het licht.
  • Puistjes, wondjes, en andere zaken worden weggewerkt. Dat doe ik alleen maar als het tijdelijke gezichtsfeatures zijn. Een moedervlek of litteken blijft staan, aangezien die maken wie je bent.

Dat zijn de meest standaard  bewerkingen die ik doe op portretten. 

Maar natuurlijk komt een foto ook wel eens terug met specifieke verzoekjes. Bij deze een kleine selectie van vragen die ik al kreeg. Zo heb je een goed idee van wat er mogelijk is bij een portretsessie.

  • Wallen lichter maken (een slechte nachtrust kan eens gebeuren)
  • Het haar digitaal bleken
  • De huid wat bruiner maken
  • Dubbele kin wegwerken/verkleinen
  • Een borstverkleining

Meestal probeer ik een portret zo natuurlijk en zo realistisch mogelijk te houden. Toch laat ik die bewerkingen wel soms toe. Iedereen heeft wel een onzekerheid ergens over en daarom ga ik wel eens mee in die extraatjes.

Het belangrijkste aan een portret is dat die herkenbaar is, maar dat ook jij je er comfortabel bij voelt.

Interesse om een portret te laten maken? Stuur dan een mailtje naar frederic@fredography.be

Meer artikels lezen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *