De beste boeken die ik in 2021 heb gelezen

boekenkast voor ondernemers

Ik ging eerst schrijven over alle boeken die ik in 2021 heb gelezen. Maar dat ging te lang duren om te schrijven. Ik heb wel alle boeken opgelijst in dit artikel, maar bespreek alleen de boeken die ik echt kan aanraden in detail.

Fotoboeken

Cities of Silence van Axel Nowak

Een fotoboek dat alleen maar mogelijk was dankzij de corona pandemie. In het boek staan verzamelingen van plaatsen op de wereld die normaal druk worden bezocht. Van de kunstberg in Brussel, tot kruispunten in Tokyo. Een geweldig boek dat visueel de impact van de pandemie laat zien.

Charleroi van Stephan Vanfleteren

Een iets ouder boek, maar daarom niet minder interessant. Stephan is wereldbekend. In dit boek toont hij zijn relatie met de stad Charleroi: die tumultueus begon maar uitmondde in grote liefde. Het boek is voor mij ook bewijs dat een foto niet technisch perfect moet zijn om een grote impact te creëren.

Iran, a photographic perception van Sam Asaert

Sam bezocht Iran meermaals en legde elke reis vast op foto. Hij maakte sterke portretten en reportages en wist krachtige quotes te verzamelen in zijn boek. Inspirerende fotografie en meningen. Ondertussen krijg je ook een kijk op het dagelijkse leven in Iran.

Authentic Portraits van Chris Orwig

Een boek dat mij maar kleine tips heeft bijgeleerd, maar dat ik toch verslonden heb. Hier ga je niet veel technische informatie krijgen. Het gaat meer over over de filosofie van portretfotografie. Zo gaat het bij belichting ook over ‘het interne licht’. Nogal zweverig, maar daarom niet minder praktisch.

Andere fotoboeken die ik dit jaar las:

Marketing, communicatie, en business

Talking to Strangers van Malcolm Gladwell

Een gek boek als er over nadenkt. Er worden allerlei experimenten en cases besproken. En vooral wat er mis ging qua communicatie en mensenkennis. Super interessant voor wie interesse heeft in psychologie.

Andere marketingboeken die ik dit jaar las:

Self help en Human Interest

Creativity van John Cleese

Je kent hem wel, die ene Monty Python. Hij schreef een klein boekje over creativiteit. Het leest heel vlot en heb je op een uurtje uit. Het bevat een lijst met tips om je creativiteit aan te wakkeren. Met leuke anekdotes van toen hij jong was en van toen hij Monty Python mee opstartte.

Andere selfhelpboeken die ik dit jaar las:

Wetenschap

How to argue with a racist van Adam Rutherford

Een boek dat ik amper kon neerleggen. Het boek gaat over genetica en vooral waarom racisme zo fout is. Het haalt heel wat wetenschappelijk onderbouwde argumenten aan. En debunkt zo nog meer stereotypes. Een tof boek dat je niet alleen meer leert over de maatschappij, maar ook over wetenschap.

Sapiens van Yuval Noah Harari

Een boek over de geschiedenis van de mens. En nee, niet over de Grieken, Romeinen, en Egyptenaren. De mens, als soort. Hoe we zijn ontstaan, hoe onze sociale constructies zijn ontstaan, waarom we bepaalde dingen doen, … . Om het extra interessant te maken is het een Graphic Novel. Een stripverhaal dat je meeneemt voorbije verschillende (fictieve) experten in allerlei disciplines van de wetenschappen.

Andere wetenschapsboeken die ik dit jaar las:

Fictie boeken

The Midnight Library van Matt Haig

Een donker boek, en net daarom eens zo interessant. Een boek dat inspiratie geeft voor je persoonlijk leven. Maar zet je wel schrap voor de intense verhaallijn.

Mythos van Stephen Fry

Het ontstaan van de Griekse goden en hun grapjes is altijd leuk om te lezen. Stephen Fry maakt het nog eens een stuk leuker. Met o.a. grappige sidenotes die teruglinken naar vandaag. Leuk voor wie graag meer leert over de Griekse mythologieën zonder zich in al te zware lectuur te willen verdiepen.

Ondanks de Ondergang van Lectrr

De eerste roman van Lectrr en al direct een sterk boek. In het begin moest ik nog overtuigd geraken van de schrijfstijl, maar al snel leefde ik mee met de hoofdpersonages.

Andere fictieboeken die ik dit jaar las:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *