De volledige gids naar portretfoto’s van je personeel

Elk bedrijf kan portretfoto’s van zijn personeel gebruiken. En hoewel een portretfoto maken een vrij simpel iets lijkt, hebben veel bedrijven toch vragen. In deze gids beantwoord ik die vragen. Mocht er toch nog eentje ontbreken of niet duidelijk genoeg zijn, dan mag je mij natuurlijk altijd een mailtje sturen op frederic@fredography.be.

Als bedrijf was het nog nooit zo gemakkelijk als nu om een fotograaf te laten langskomen en je medewerkers van een passend portret te voorzien. Toch zijn er nog steeds enkele vragen en moeilijkheden die aan zo’n portretsessie vooraf gaan.

Daarom schrijf ik dit artikel: om die vragen te beantwoorden en de moeilijkheden alvast voor je weg te halen.

De voordelen aan een portretfoto voor al je medewerkers

Laten we alvast eens eerst de voordelen bespreken van een portretfoto voor al je collega’s.

Eerst en vooral komt je team ook over als een team als ze allemaal een gelijkaardige foto hebben. Op sommige ‘Het Team’ pagina’s op websites zie je een verzameling van allerlei foto’s. Een cacofonie voor het oog. Als je allemaal gelijkaardige foto’s hebt, is er een duidelijke samenhang.

Je medewerkers van een professioneel portret voorzien helpt hun professionele uitstraling. En bij gevolg die van jouw bedrijf. Ze gebruiken de foto op hun LinkedIn, e-mail, en andere kanalen die ze professioneel gebruiken.

Welk type achtergrond kies je voor je portretfoto?

Bij een portret is de achtergrond secundair op de persoon, maar daarom niet volledig onbelangrijk. Een achtergrond kiezen is dus een denkoefening om niet licht over te gaan. Ga je voor een effen witte achtergrond? Of een leuk kleurtje?

Misschien wil je de portretten wel in de setting van je kantoor of werkruimte hebben? Dit kan zorgen voor wat context in de foto. Ook al is de achtergrond niet persé scherp.

Hoe lang duurt het maken van een portretfoto?

Elk type portret is natuurlijk anders. Dus er is niet echt een eenduidig antwoord op te geven. Maar een uniform portret voor je personeel duurt meestal zo’n 10 minuten per persoon. Natuurlijk hebben andere fotografen een andere manier van werken waardoor dit varieërt.

Waar vindt de portretsessie plaats?

Dit hangt natuurlijk af van de achtergrond. Wil je je werkplaats op de achtergrond, dan is het natuurlijk best dat ook op die plaats te fotograferen. Wil je echter een witte achtergrond, dan stel ik die met plezier eender waar op op je kantoor.

Het beste is een ruimte waar niet al te veel volk zit. Bijvoorbeeld een meetingroom. Zo staan de mensen op hun gemak voor de lens.

Wat brief je naar je medewerkers?

Na dat je samen met mij (of een andere fotograaf natuurlijk) de planning hebt opgemaakt, kan je je medewerkers briefen over de shoot. Bij het bedenken wat er in die briefing moet staan, help ik je graag. Zo is het vaak best te bespreken wat ze dragen op de dag van de shoot.

Voor de personen die make-up dragen is er ook advies bepaalde producten te vermijden. En natuurlijk het allerbelangrijkste, wanneer zal de shoot plaatsvinden en hoe laat moeten zij zich aanmelden voor de foto.

Waar kan je de portretfoto’s gebruiken?

De portretfoto’s kan je op allerlei plaatsen gebruiken. Natuurlijk is de teampagina op je website alvast een goed begin. Daarnaast kan je ze ook in de gepersonaliseerde email-footer zetten. En natuurlijk in je profiel.

Maakt je bedrijf gebruik van ID-badges? Dan kan het interessant zijn daar je foto op te plaatsen. Of heb je visitekaartjes natuurlijk. Zo kan de ontvangen het juiste kaartje zeker aan de juiste persoon linken.

Natuurlijk is het ook leuk de foto’s te delen op sociale media. Als profielfoto, maar ook als post. Introduceer je team op die manier aan je klanten en volgers.

Interesse om de portretfoto’s van jouw medewerkers te bespreken? Stuur me dan nu een mailtje voor een vrijblijvend gesprek!

One thought on “De volledige gids naar portretfoto’s van je personeel”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *