Alle afmetingen voor Instagram posts en stories (+infographic)

Alle afmetingen voor Instagram posts en stories (+infographic)

Instagram is een uitstekend marketing kanaal voor heel wat type bedrijven. Je kan er je product of service promoten, een kijkje achter de schermen bieden, en zelfs je collega’s in de kijker zetten. In dit artikel bespreek ik de afmetingen voor Instagram posts en stories.

Allemaal zaken die je helpen bij je marketing en (employer) branding. Om dat te bereiken, heb je natuurlijk content nodig die je kan posten. Maar hoe groot of klein moet die content nu net zijn?

Als fotograaf zorg ik dat de foto’s die ik aanlever altijd zijn afgestemd op de kanalen waar jij ze wil gebruiken. Dus ook voor Instagram. Mocht je toch zelf eens foto’s maken, of andere visuele content, kan deze gids met afmetingen voor je Instagram posts en stories zeker helpen!

Onderaan voeg ik een handige infographic toe van Later waar de meeste informatie ook weer is op terug te vinden.

Afmetingen voor Instagram foto’s

Laten we beginnen met de standaard afmetingen voor Instagram posts. Je kan zowel jpg als png foto’s gebruiken. Wat ook de meest voorkomende file-types zijn in fotografie. Zie wel dat je foto onder de 30MB blijft.

In je caption kan je tot 2200 karakters neerpennen. Je hashtags zijn daar al bijgerekend. Mocht je toch al je tekst nodig hebben, kan je de hashtags natuurlijk in een comment plaatsen.

Voor de foto zelf heb je drie mogelijkheden: landschap, portret, en een vierkant.

Bij landschap hoef je eigenlijk niet zo heel veel na te denken. De meeste foto’s zijn al in de juiste verhouding. En ook bij het vierkant kan je die gemakkelijk zo uploaden.

Voor vertical foto’s heb je een 4 op 5 ratio. Die is iets anders dan de standaard 3 op 4 ratio. Je zal wel merken dat je bij je foto wat ruimte boven en onderaan verliest.

Vraag even aan je fotograaf deze bij te snijden zodat de foto optimaal gebruikt kan worden.

De verhoudingen voor Instagram stories

Op je stories posten is een geweldig idee om kort bij de volgers te blijven. Daar kan je pas echt persoonlijk interageren.

Hoewel je de foto’s in verschillende orientaties kan manipuleren, is de standaard (schermvullende) orientatie 9 op 16. Dit zowel voor foto’s als video.

Vergeet zeker geen mentions, hashtags, en locaties toe te voegen!

Afmetingen voor Instagram video’s

Bij de video’s heb je eigenlijk dezelfde afmetingen als de foto’s. Dus dat is alvast handig. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de lengte van de video’s. Je hebt een minimum en maximum tijd. Afhankelijk van waar je de video gebruikt natuurlijk.

  • Instagram Feed video moet tussen de 3 seconden en 1 minuut blijven.
  • Instagram Story video mag dan weer niet langer zijn dan 15 seconden.
  • Voor IGTV gebruik blijf je best onder de 10 minuten (en moet je video langer zijn dan 15 seconden).
  • Als je live gaat op Instagram kan je tot 60 minuten lang uitzenden.

Zoek je nog iemand om je te helpen bij je Instagram marketing? Stuur me dan snel een mailtje via info@fredericpaulussen.be

Afmetingen voor Instagram posts en stories

Meer artikels lezen:

2 thoughts on “Alle afmetingen voor Instagram posts en stories (+infographic)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *