Waarom ben ik knapper in de spiegel dan op mijn foto?

Professioneel portret op kantoor

Het is een vraag die ik vaak hoor als portretfotograaf. Waarom zie ik er in de spiegel beter uit dan op de foto? Er is een simpel antwoord en een iets uitgebreider antwoord. Hieronder geef ik je graag beide!

Het simpele antwoord: Waarom ben ik knapper in de spiegel?

Spiegelbeeld. Voila, dat is het antwoord. 

Natuurlijk gaat het ietsje verder dan dat. Maar we zien onszelf steeds in spiegelbeeld. De meeste onder kijken elke ochtend en avond in de spiegel. En vaak ook doorheen de dag nog eens.

Het beeld dat we van onszelf hebben, is dus in spiegelbeeld. En als we een beeld zien dat anders is, dan vinden we dat raar.

Daarom dat we onze eigen foto’s steeds bekritiseren en het raar vinden dat onze vrienden en familie dat helemaal niet vinden.

Het uitgebreidere antwoord waarom je er anders uitziet op foto

Portret op kantoor

Er zijn heel wat studies geweest die een antwoord vormen op deze vraag. En het antwoord is dan natuurlijk ook veel gelaagder dan ‘je ziet jezelf alleen in de spiegel’.

Zo heeft de assymetrie van je gezicht er ook mee te maken. Dat versterkt het spiegelbeeld nogal sterk. Apps zoals Snapchat spelen in op dat effect en spiegelen automatisch je foto.

Maar je foto spiegelen zal ervoor zorgen dat jij als enige jezelf herkent. Je vrienden zijn namelijk helemaal niet gewend aan dat beeld van jou.

Het mere-exposure effect is daar de schuldige aan. Mensen geven de voorkeur aan iets wat ze kennen en vaak zien. Jij ziet jezelf het vaakst in spiegelbeeld, dus dat is ook hoe jij jezelf het liefste ziet.

De lenskeuze heeft een invloed op je beeld

Arno Visser MarCom

Een tweede reden waarom je er anders uitziet op de foto dan in de spiegel heeft te maken met het brandpunt. He? Wat? Brandpunt?

De brandpuntsafstand is de afstand tussen je voorste lenselement en de sensor. In simpele woorden, hoe lang je lens is.

Dit heeft een sterk invloed op de vorm van je gezicht.

De meeste portretfotografen zullen je portret maken met een lens die minstens 50mm is. Veel fotografen verkiezen zelfs lenzen boven de 85mm.

Waarom is een lange lens voor portretten net interessant? 

Wel, dat is natuurlijk een optisch en technisch vraagstuk. Maar om je toch een antwoord te geven, een groothoek (of kortere lens) geeft je meer vervorming. Dit heeft te maken met de lens zelf, maar ook met de nodige afstand tussen de lens en je gezicht.

Met een telelens heb je meer afstand nodig en krijg je minder vertekeningen.

Bij een selfie met je smartphone maak je de foto met een 32mm lens. Een vrij ruime groothoek dus. Dat geeft niet het meest flatterende resultaat.

Meer artikels lezen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *