Portretfotografie op locatie: Professionele portretsessies voor ondernemers

Cindy Cannoot Blue Cacao

Wie eerder al een portretsessie bij mij boekte, weet dat ik in het begin altijd de vraag stel of je de foto op locatie of in de studio wilt.  In deze blogpost bespreek ik waarom portretfotografie op locatie zo interessant is.

Laten we eerst eventjes het verschill tussen ‘portretfotografie op locatie’ en ‘portretfotografie in de studio’ definiëren. Ik heb namelijk een mobiele studio die ik meeneem ‘op locatie’, dus dit kan anders voor verwarring zaaien.

Met studio bedoel ik een effen achtergrond. Meestal is dit een egale witte achtergrond. Daarbovenop gebruik ik mobiele lichten. Dit is handig om bijvoorbeeld herhaalbare teamfoto’s te maken.

Bij portretfotografie op locatie, is die achtergrond natuurlijk afhankelijk van de locatie. Dit kan je kantoorruimte zijn, maar evengoed een locatie in de stad waar je woont.

Waarom een portretsessie op locatie?

Portretfotografie op locatie in de natuur

Maar hoe weet je nu voor welk type achtergrond je het beste kan opteren: studio of locatie? En dat is een heel terechte vraag.

Meestal behoud ik de studio foto’s met effen achtergrond voor teams. Dat zorgt voor meer eenheid in de foto’s. Maar als ondernemer of freelancer werk je vaak alleen. Dat wil zeggen dat je niet met foto’s moet werken die herhaalbaar zijn bij andere mensen.

Voor ondernemers en freelancers die alleen werken, raad ik dan ook altijd portretfotografie op locatie aan.

Op locatie kunnen we meer context en verhaal tonen in de foto’s. De achtergrond kan subtiel elementen hebben die relevant zijn voor wat jij doet. Of ze kunnen de locatie tonen waar jij werkt. Dat kan letterlijk je werkruimte zijn of een geografisch kenmerk.

Daarbovenop komt het veel natuurlijker over. Dat komt omdat je in je natuurlijke omgeving bent. Dat oogt al natuurlijker en jij bent meer op je gemak. En dat zie je op de foto.

Welke locatie is geschikt voor portretfotografie?

In mijn portretsessie proces houden we vooraf twee videocalls. In de eerste stel ik enkele vragen. Op basis van jouw antwoorden maak ik dan een moodboard die we in het tweede gesprek bespreken.

Een van de moeilijkste vragen die ik stel is ‘Op welke locatie voel jij je goed en welke locatie representeert goed wie jij bent.’ Het is een vrij filosofische vraag, maar het geeft mij heel veel informatie over wie jij bent.

Die locatie kunnen we dan gebruiken voor de fotoshoot of een gelijkaardige locatie zoeken. Voor sommige mensen is dat ergens binnen, anderen kiezen dan weer voor de natuur, en anderen willen net de drukste plaats in een stad.

Hoe gaat een portretsessie voor ondernemers in zijn werking?

Elke fotograaf pakt het natuurlijk anders aan, maar hieronder beschrijf ik graag even de tijdlijn van mijn werkproces. Afhankelijk van jouw noden, kan dat proces een beetje verschillen.

De eerste stap is om via videocall elkaar te leren kennen. Ik luister met veel plezier naar jouw verhaal en doelen. Ik zal het gesprek wat leiden aan de hand van enkele vragen die ik voor je heb. Hoewel op veel vragen vaak al natuurlijk een antwoord zal komen. Meestal duurt dat gesprek zo’n 15-20 minuten.

Met de input die je mij gaf, ga ik vervolgens aan de slag. Ik maak een moodboard, bekijk mogelijke locaties, en kijk naar de mogelijkheden rond die locaties.

Dat bespreken dan allemaal in een tweede videogesprek. Ook daar is het nog welkom om je input te geven. Na goedkeuring van het moodboard en de locaties, spreken we een tijdstip af voor jouw portretsessie.

De portretsessie zelf duurt ongeveer een uurtje, maar kan soms (kosteloos) uitlopen. Dus houd zeker genoeg ruimte open in je agenda. 

Vervolgens ga ik met de foto’s aan de slag in Lightroom om de kleuren en contrasten te laten aansluiten aan wat jij wilt uitstralen. En vervolgens krijg jij zo’n 10-15 doorgestuurd. 

Die foto’s kan jij gebruiken in je marketing en helpen jouw potentiele klanten een gezicht te plakken op jouw geweldige communcatie.

Ook klaar om een portretsessie te boeken? Stuur me een mail via frederic@fredography.be om een afspraak te maken.

Meer artikels lezen:

3 thoughts on “Portretfotografie op locatie: Professionele portretsessies voor ondernemers”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *