Aan de slag met de pro feature in je camera app

Voor wie al eventjes met smartphone fotografie bezig is, kan de pro feature in je camera app een leuke volgende stap zijn. En hoe die net werkt, dat ontdek je hier.

De pro feature staat standaard op elke recentere Android smartphone. Voor iPhone gebruikers is die er niet, maar je kan die wel verkrijgen met apps zoals Lightroom of Moment.

De Pro feature geeft je meer controle over het maken van de foto. Zo kan je beter je creatieve stempel duwen op elke foto die je maakt.

Handig dus voor wie al iets verder staat in het ontwikkelen van hun eigen stijl.

De shutter in je camera app

Met deze knop kan je de sluitertijd aanpassen van je camera. Meestal loopt die ergens tussen de 1/8000ste van een seconde tot 30 seconden.

Dit wil zeggen dat voor die duurtijd je foto zal belicht worden.

Wil je een beweging bevriezen, bijvoorbeeld van een spelend kind, dan ga je best voor een kortere sluitertijd. Ergens tussen de 1/8000 en 1/200 is zeker voldoende.

Wil je net wat bewegingsonscherpte, dan kan je trager gaan. Naar bijvoorbeeld 1/50ste.

Bij alles wat langer is dan 1/50ste zou ik een statief of andere stabiele ondergrond gebruiken.

De ISO in je camera app

Dit is hoe gevoelig je sensor is voor licht. Hoe hoger het getal, hoe gevoeliger. Vaak loopt de ISO van 100 tot 6400.

Maar er is een nadeel verbonden aan een hogere ISO. Hoe hoger de ISO hoe meer ruis je krijgt. Kleine verkleurde puntjes in je foto die de kwaliteit geen goed doen. Het is dus steeds belangrijk je ISO zo laag mogelijk te houden. En dat doe je door het licht te zoeken.

De EV in je camera app

EV staat voor Exposure Value. Eigenlijk kan je het zien als een tool om de camera toch automatisch te laten fotograferen terwijl je hem hier en daar corrigeert. 

Je kan de camera de belichting laten kiezen en met de EV vervolgens zeggen of je de foto iets donkerder of lichter wilt.

De focus in je camera app

Met deze functie kan je zelf de focus bepalen van je foto. Hoewel het leuk kan zijn om te gebruiken om net bepaalde zaken uit focus te zetten, is het vaak toch handiger te focussen door op je scherm te tikken waar je op wilt focussen.

De witbalans in je camera app

Onze ogen, en eigenlijk onze hersenen, zorgen ervoor dat we wit altijd als wit beschouwen. Ongeacht welke kleur het licht eigenlijk heeft. Want een gloeilamp en de zon hebben elk een eigen kleur(temperatuur).

In de camera kan je de witbalans ook kiezen. Zo compenseer je die gloeillampen op restaurant en ziet je eten er toch normaal uit.

Maar je kan het natuurlijk ook creatief gebruiken. Die skipiste wat blauwer maken, zo komt die nog eens extra koud over.

RAW of JPG met je smartphone

RAW en JPG zijn allebei bestandstypes voor foto’s. In JPG kan je gemakkelijk je foto’s overal delen. En de bestanden zijn kleiner en nemen dus minder geheugen in beslag.

RAW zijn grotere bestanden. Je kan ze niet delen via Whatsapp of Instagram. Ze dienen nog bewerkt te worden.

In RAW wordt alle informatie beter bewaard. Wat je kan helpen als je je foto’s wilt bewerken in apps zoals Lightroom of Snapseed.

Als je niet van plan bent je foto’s te bewerken, is het beter te fotograferen in JPG.

Meer leren over fotograferen met je smartphone? Boek dan nu een workshop bij jou op kantoor!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *