De HDR functie op je smartphone uitgelegd

Foto’s maken met je smartphone was nog nooit zo simpel. En toch zien we door de vele opties soms het bos niet meer door de bomen. Zelfs niet als we in of uitzoomen.

Een van die vele functies is de HDR functie. Vaak staat die automatisch op op je smartphone. Maar zelfs dan nog is het handig te weten wat die doet. En wanneer je die misschien ook best afzet.

Laten we beginnen met…

Wat is HDR?

HDR is de afkorting voor High Dynamic Range. Dat is enerzijds veelzeggend, maar eigenlijk ook totaal niet.

Het wilt het betekenen dat er meer verschillende tonen zitten tussen je witste wit en zwartste zwart. Het dynamisch bereik tussen die twee tonen wordt met HDR vergroot.

Dat helpt vooral dus als je foto’s wilt maken in een setting waar er veel contrast is. Bijvoorbeeld een hele zonnige dag. Waar je vaak moet kiezen tussen een overbelichte lucht, of onderbelicht landschap.

Met HDR ga je verschillende foto’s maken met verschillende belichtingen. Na wat samenstellen in de computer krijg je dan een foto waar alles goed te zien is. Alleen doet je smartphone dat allemaal automisch voor je.

De HDR in je smartphone aanzetten

Op je smartphone staat de HDR vaak bovenaan in je camera app. Het noemt meestal ook effectief ‘HDR’. Best handig dus om het aan of uit te zetten.

Bij iPhones staat het in je algemene settings van je camera app. Ga daar dus zeker eens kijken als je het in de foto-app niet kan vinden.

Meestal staat de HDR op automatisch. Je laat de smartphone beslissen of die de techniek toepast of niet.

Ik gebruik HDR vaak voor landschappen of concerten. Maar probeer het vermijden wanneer je foto’s maakt van personen of eten. Daar is het natuurlijke contrast net heel belangrijk.

Meer leren over smartphone fotografie? Lees dan verder op de blog of boek een workshop!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *