De verschillende functies in je Android smartphone camera app uitgelegd

Met een goede camera op vrijwel elke smartphone, is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om foto’s te maken. Maar als je de camera app opent, zie je zoveel icoontjes staan. Wat willen die eigenlijk betekenen?

Ik ga in dit artikel de functies bespreken die op de meeste Android smartphones staan. Het kan zijn dat jouw toestel sommige functies niet heeft. Of net veel meer functies heeft. In dat geval kan je mij contacteren met je vragen.

De standaard foto app

Als je je foto-app opent is dit vaak de standaard optie die openstaat. In de meeste gevallen is dit dan ook de camera functie die je zal gebruiken. Al de andere opties dienen een specifiek nut en zijn dus maar voor een klein percentage van je foto’s echt nuttig.

De gallerij 

Je ziet hier in het klein alvast de laatste foto die je maakte. Klik je er op dan kom je in je gallerij terecht met alle foto’s die je maakte en opgestuurd kreeg. Handig om te bekijken welke foto’s je al gemaakt hebt.

De sluiterknop

Die grote knop in het middenonderaan. Als je daar op klikt, maak je een foto. Heel simpel eigenlijk.

Als je de knop ingedrukt houdt maak je een video.

Een selfie maken

Rechts van de sluiterknop, vind je een ‘recyclage’ achtige pijl. Die wisselt tussen de frontcamera en backcamera. Oftewel van de camera op de achterkant van je smartphone naar de selfiecamera.

Met die knop wissel je dus snel tussen de verschillende camera’s.

De verschillende lenzen gebruiken

Tegenwoordig hebben veel smartphones verschillende lenzen ingebouwd. Of dat bij jou het geval is kan je zien aan de achterkant. Zie je verschillende lenzen of niet?

Die lenzen geven je verschillende brandspuntafstanden. Meestal heb je een groothoek, een standaardlens en een telelens om in te zoomen.

Vaak dient de groothoek of standaardlens ook als macrolens om heel dicht bij je onderwerp te komen.

Net boven de balk met verschillende camerafeatures zie je de zoom-opties. Vaak is 1x de standaard lens, heb je een 0.6x voor de groothoek, en afhankelijk van de zoom heb je 2x, 3x, … .

De toverstok

Met dit knopje open je een menu met allerlei presets voor je foto’s. Zo kan je ze al bij het maken van de foto een specifieke look geven. Dat kan net heel kleurrijk en vrolijk zijn, of net met weinig kleur en somber. Jij maakt de creatieve beslissing en de camera doet de rest.

De flitser

Meestal raad ik het gebruik van de flitser op je smartphone af. Maar soms moet het natuurlijk. In dat geval kan je de knop bovenaan gebruiken om te kiezen wat voor flits je wilt op je foto’s.

Je hebt meestal volgende 4 opties:

  • Geen flits: De flitser gaat niet afgaan
  • Altijd flits: De flitser gaat bij elke foto afgaan
  • Automatisch: De camera gaat zelf beslissen of een flits nodig is of niet
  • Continue licht: Het licht blijft als een zaklamp aanstaan. Zo kan je zien welk effect het licht zal hebben.

De zelftimer

Een handigheidje als je bijvoorbeeld een groepsfoto wilt maken en er zelf ook wilt opstaan. Met de zelftimer kan je kiezen dat na het afdrukken het nog 3 of 10 seconden duurt voor de foto gemaakt wordt.

De  beeldverhouding

De verhouding van een foto gaat over de lengte van de zijden. Er is geen goede of foute keuze in. Hoewel de meest standaard optie 4:3 is.

Simpelweg wilt 4:3 zeggen dat een rand van de foto bestaat uit 4 eenheden, en de kortere rand uit 3 eenheden. Bijvoorbeeld 4 centimer op 3 centimer.

  • 1:1: Een perfecte vierkant. Vaak gebruikt voor Instagram
  • 4:3: Het standaard fotoformaat
  • 16:9: Cinemaformaat
  • Full: Je hele scherm wordt gebruikt en zal als verhouding dienen.

Verdere opties en instellingen

  • Hi-res: Zorgt dat je foto’s in de hoogte kwaliteit gemaakt zullen worden. Vaak werkt dit wel alleen bij de 1x lens.
  • HDR: Zorgt voor een meer egale belichting met minder contrast. Handig voor bij hard zonlicht bijvoorbeeld.
  • Macro: Dit laat je toe de camera dicht bij je onderwerp te brengen en een close-up te maken.
  • Watermerk: Dit voegt het watermerk van je smartphone toe op je foto’s.
  • Rasters en hulplijnen: Een handige feature die je hulplijnen op je scherm biedt. Zo maak je betere composities.
  • Waterpas: Dit helpt je met rechtere foto’s te maken.
  • Sluitergeluid: Wil je dat je smartphone een geluidje maakt als je een foto neemt of net niet?
  • Locatietags toevoegen: Dit voegt in je foto de locatie toe. Je kan dit op de foto niet zien, maar de coordinaten van elke foto staan dan in de metadata.
  • Fotografeermethoden: Dit laat je toe gebaren toe te voegen om je camera te besturen. Zo maakt die bijvoorbeeld een foto als je met je handen een specifiek gebaar maakt.
  • Sluiterknop aangetikt houden: dit laat je toe direct te filmen als je de knop ingedrukt houdt, zonder dat je moet wisselen naar de video feature.
  • Foto’s met hoge efficientie: Dit zet de foto’s in een kleiner bestandsformaat. Zo blijft de foto even goed, maar neemt die minder geheugen in beslag. Dit kan handig zijn, maar het bestand kan door sommige apps niet geaccepteerd worden daardoor.
  • Actie volumeknop: Hier kan je instellen of de volumeknop een foto moet maken of een andere actie.
  • Snel starten: Als je smartphone afgesloten is, kan je door tweemaal snel op je volumeknop te drukken al een foto maken.

Portret modus

In deze modus wordt met de scherptediepte van je foto gespeeld. Je kan de achtergrond meer of minder blurren met de schuiver. Afhankelijk van je toestel heeft dat een specifieke naam zoals ‘scherptediepte’.

Met de schuiver kan je het diafragma van een spiegelreflex camera nadoen. Je kan het effect sterker of zwakker maken. En hoewel het natuurlijk een leuk en handig effect is om de achtergrond minder belangrijk en afleidend te maken, is het wel iets waar je best spaarzaam mee bent. Het kan al snel fake lijken.

Video

In deze feature heb je veel van de functies die je ook hebt bij foto. Toch zijn er natuurlijk specifieke verschillen.

Bovenaan hebben we de flits, die we ondertussen al kennen van het foto gedeelte. Daarnaast staat een trillende camera. Die optie laat je toe de beelden stabiliseren. Dit gaat lichtjes ten gevolg van de grootte en kwaliteit van je video, maar is vaak wel de moeite waard.

Vaak zie je ook de resolutie staan. Dit gaat van 720p tot 4k of zelfs 8k. 8k is natuurlijk de beste kwaliteit momenteel. Maar dit kan soms ook te veel zijn. Snel een video via whatsapp sturen zit er in 8k niet in.

De framerate is hoeveel ‘foto’s’ je per seconde maakte. In principe kijken we TV aan 24 fps. Maar het kan soms nuttiger zijn op een hogere fps zoals 60fps te filmen. Over video ga ik niet te veel schrijven, maar indien er veel vraag naar is, kan ik daar zeker een blogpost aan wijden.

De pro camera modus op je smartphone

De pro modus geeft je heel wat extra controle over alle factoren die je foto maken. Ben je er nog niet zo bekend mee, dan kan dat soms teveel zijn. Maar voor de mensen die graag meer controle hebben over de techniek, is dit zeker the place to be.

De flits, zelftimer en beeldverhouding kennen we ondertussen al.

Jpg vs RAW

Door op de JPG of RAW kan je kiezen in welk bestandstype je fotografeert. Jpg is de standaard voor foto’s. Zeker online. RAW is iets voor de pro’s. De foto’s in RAW komen vaak iets grijzer en minder contrastrijk over. Dit komt omdat ze nog bewerkt moeten worden.

Wil je foto dus snel delen, dan is JPG beter. Wil je de foto nog bewerken, dan fotografeer je beter in RAW.

Histogram

Bij veel smartphones zie je in de pro-modus een grafiekje. En dat beweegt mee met hoe je de foto kadreert. Het grafiekje toont je eigenlijk hoeveel van alle tonen aanwezig zijn. Is je foto volledig zwart, zal je de grafiek volledig tegen de linkerkant zien aanleunen. Is de foto volledig wit, dan leunt de grafiek tegen de rechterkant aan.

In de ideale wereld kan je de grafiek mooi verspreid over alle tonen krijgen, maar dat is in eigenlijk heel weinig gevallen mogelijk. Probeer toch steeds een mooie gebalanceerde verdeling te krijgen.

ISO

De ISO onderaan staat voor de gevoeligheid van je sensor. Vroeger koos je op basis van je ISO je filmrolletje, waar je dan 36 foto’s aan vast hing. Nu kan je dat per foto natuurlijk wisselen.

Hoe hoger het getal, hoe lichtgevoeliger je sensor wordt. Maar ga het nu niet onnodig boosten. Bij hogere getallen krijg je ook meer ruis, waardoor je foto’s onscherper zijn.

Shutter(speed)

Dit toont hoe lang je de foto neemt. Ga je voor 1/8000ste van een second, dan bevries je alle beweging. Ga je voor 1 second, dan zullen bewegende voorwerpen wat minder scherp zijn.

De keuze is volledig aan jou.

EV oftewel Exposure Value

Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet te veel controle wilt overnemen, gewoon een beetje. Je laat de camera nog steeds automatisch beslissen welke belichting die moet aannemen. Maar je corrigeert een beetje.

Met EV kan je de camera zeggen om net een beetje over of onder te belichten. Zo doet die alles nog steeds automatisch, maar heb je toch een klein beetje extra controle over het eindresultaat.

Focus

Met focus ga jij manueel aan de slag om scherp te stellen. Je beweegt geleidelijk het scherpstelpunt dichter of verder van je camera, tot je de focus op je onderwerp hebt. Een beetje oefenwerk, maar na een tijdje ga de techniek zeker te pakken hebben.

WB

Met witbalans kan je de kleurtemperatuur controleren. Zo maak je je foto warmer (geler) of kouder (blauwer). Dit hangt af van met welk licht je fotografeert, maar ook wat jouw creatieve keuze is.

Panorama

Met de panorama functie kan je je foto’s verlengen. Oorspronkelijk waren panorama’s horizontaal. Maar met je smartphone kan je ook verticale foto’s maken. Experimenteer dus naar hartelust met deze functie.

Lange belichtingstijd

Voor deze functie gebruik je best een statief of een andere manier om je smartphone te stabliseren. Want je camera gaat over een langere tijd de sensor belichten. En dat heeft coole effecten tot gevolg.

Je kan meestal uit drie opties kiezen

  • Bewegende voertuigen: Zo krijg je lichtstrepen over je foto
  • Water en wolken: Maken de wolken of het stromende water zachter
  • Lichtschilderij: Ga in het donker staan en schrijf of teken met een klein lampje.

Natuurlijk mag je ze ook gebruiken voor andere functies.

Welke functie in je camera app gebruik jij het vaakste? Laat het me weten in de comments!

One thought on “De verschillende functies in je Android smartphone camera app uitgelegd”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *