Betere smartphone fotos maken dankzij de regel van derden

Een van de belangrijkste aspecten in fotografie is de compositie van je foto. En een van de handigste compositie tools is zeker en vast de regel van derden. Maar hoe werkt die? En hoe kan je die simpel toepassen met je smartphone?

Wanneer we een foto maken is het soms moeilijk te beslissen waar we alles in de foto gaan zetten. Mooi in het midden? Beetje naar links? Of toch een beetje naar rechts? De regel van derden helpt je met het maken van die keuze.

Wat is de regel van derden?

Beeld je in dat je foto een taart is. Die staat voor je op de tafel en je hebt een scherp mes vast. Verdeel de taart nu eerst horizontaal in 3 gelijke repen. En vervolgens ook weer verticaal in 3 gelijke stukken.

Als je alles goed hebt gedaan (en niet stiekem een stuk taart hebt opgegeten al), heb je nu 9 gelijke stukken taart. Met 4 snijlijnen.

Al eeuwenlang zetten schilders vaak hun onderwerpen op de 4 snijpunten van die 4 lijnen. Vaak gebruiken ze ook de lijnen om grotere onderwerpen op te positioneren.

Onze ogen worden natuurlijk naar die 4 snijpunten toe getrokken. Het is dus handig om daar de belangrijkste elementen in je foto te plaatsen.

Hoe gebruik je de regel van derden?

Maar nu dan eventjes concreet. Hoe gebruik je die lijntjes en snijpunten in je foto’s?

We zullen beginnen met een simpel landschap. Een mooi simpel voorbeeld is de zee. De eerste keuze is of ik vooral de zee of de lucht wil tonen. Afhankelijk daarvan zet ik de horizon op de bovenste of onderste snijlijn.

Heb je twee elementen die je wilt tonen in je foto, dan kan je proberen die op tegenovergestelde snijlijnen op punten te zetten. Zoals hier de toren en het standje. Ze staan elk op hun eigen snijpunt.

Is je onderwerp iets groter dan alleen een snijpunt, dan kan je die natuurlijk ook op een volledige lijn laten innemen. Zoals hier: het gezicht van het beeldje staat op een snijpunt en de rest van het lichaam volgt de snijlijn.

Hoe het grid aan zetten op de je smartphone

Je weet nu dus wel hoe de regel van derden werk. En hoe het je helpt betere foto’s te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je die lijnen en snijpunten niet steeds zelf moet inbeelden op je scherm. 

Het geluk is dat alle smartphones je toelaten de grid op je camera-app te tonen. Vaak staat die al aan, maar mocht dat nog niet zo zijn help ik je graag even.

Voor Android gebruikers is het vrij simpel.

  1. Ga in de camera app naar je instellingen
  2. Zoek grid/raster/hulplijnen/… en zet deze aan.
  3. Maak geweldige foto’s met deze nieuwe tool

Voor iPhone gebruikers:

  1. Ga naar de instellingen van je smartphone
  2. Zoek de camera tab
  3. Zet daar de grid aan.
  4. Maak geweldige foto’s met deze nieuwe tool

Veel plezier met je nieuwe skill!

Read more

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *