7 compositie-technieken om je smartphone fotografie te verbeteren

Met compositie in fotografie leiden we het oog naar dat wat we de kijker willen tonen. Om dat te bereiken zijn er verschillende compositie technieken die we kunnen toepassen. Die technieken ontdek je hier!

Simpel gezegd is compositie in fotografie (net zoals in schilderkunst) de kunst van elk element in je beeld een plaats te geven in het beeld. En om dat te doen heb je heel wat verschillende technieken.

Of het nu met je smartphone is of met een professionele camera, deze technieken kan je combineren met elkaar. Twee of drie compositie-technieken combineren, het kan allemaal!

Maar laten we er verder geen doekjes om winden en er direct in vliegen!

Rule of thirds of de regel van derden

Dit is de simpelste compositie techniek die er is. Zeker op je smartphone! Je kan namelijk een grid op je smartphone aanzetten om deze technieken visueel voor te stellen in je camera-app.

De regel is als volgt. Snij je foto in 3 horizontale vlakken en vervolgens in 3 vertical vlakken. Als resultaat heb je nu 9 gelijke vlakken en 4 snijlijnen die door je foto lopen.

Je onderwerp kan je idealiter best op één van de 4 snijpunten van die lijnen plaatsen. Je oog wordt natuurlijk naar die plaatsen in een beeld getrokken. Daar kan je natuurlijk handig gebruik van maken.

Symmetrie in compositie

Symmetrie is een term die natuurlijk nog weinig uitleg vereist. Toch is het een interessante en vaak overkeken techniek.

Je kan met symmetrie gemakkelijk je beeld in evenwicht brengen. Horizontaal of verticaal, jij kiest!

Frame in frame

De randen van je foto kaderen je beeld al in een ‘frame’. Maar je kan natuurlijk nog verder gaan. Zoek naar een frame die je kan gebruiken in je foto. Denk bijvoorbeeld aan een landschap dat je ziet door een raam. Door het raam mee in beeld te nemen, frame je het landschap nog meer en geef je context aan je foto.

Nog meer ideetjes voor frame in frame foto’s: In de spiegel fotograferen, een deuropening, het einde van een tunnel, …

Leading lines

Er is geen specifieke regels bij leidende lijnen. Het idee is dat je lijnen in je beeld gebruikt om de aandacht naar het onderwerp te brengen. Zoals een rivier het water naar de zee brengt. En een rivier is al direct een goed voorbeeld.

Denk maar aan de vele landschapsfoto’s en schilderijen. Rivieren worden daar vaak gebruikt om de aandacht naar het echte onderwerp te leiden.

Ook strakke lijnen kunnen werken. Bijvoorbeeld een gang waar je iemand in laat poseren. Nog andere plaatsen waar vaak leading lines voorkomen zijn straten, gangen, trappen, en tunnels.

Negative space of wit ruimte

Het gebrek aan iets, is uiteindelijk ook iets.

Door ruimte vrij te laten, valt het onderwerp direct op voor de kijker. Bijvoorbeeld een leuke ballon voor de blauwe lucht. Dit type compositie straalt rust en kalmte uit.

Een extra voordeel aan deze techniek is dat je achteraf ook ruimte hebt om tekst toe te voegen. Of het nu op je website is, of in je Instagram stories. De tekst heeft zijn plaats en zit dus niet in de weg van de rest van de foto

Frame-fill

Het tegenovergestelde van witruimte is frame-fill. Je gaat je foto volledig vullen met je onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld een hyper close-up zijn van een persoon. Waar de randen van het gezicht net buiten de foto vallen.

Op die manier kan de kijker van je foto natuurlijk niet anders dan het onderwerp opmerken.

Contrast

Bij contrast denken we direct aan zwart en wit. Er zijn daarnaast nog vele andere types contrast. In kleuren, maar ook in vormen en in onderwerpen. Bijvoorbeeld jong en oud.

Zoek naar leuke contrasten die je kan toevoegen in je foto’s!

Nog meer leren over smartphone fotografie? Vraag nu een workshop aan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *