Op zoek naar een fotograaf? Met deze gids vind jij de juiste!

Je hebt foto’s nodig en wilt daar natuurlijk een professionele fotograaf voor inhuren. Maar welk type fotograaf heb je nodig en hoe vind je die? In dit artikel help ik je stapsgewijs de juiste fotograaf te vinden.

Welk type fotograaf heb je nodig?

Laten we beginnen bij het type fotograaf die je zoekt. Met type bedoel ik bijvoorbeeld een portretfotograaf. Of eerder een landschapsfotograaf?

Er zijn heel wat types fotografen te vinden. Een heel simpele en oppervlakkige oplossing kan zijn om het type foto dat je nodig hebt voor het woord fotograaf te zetten.

Bijvoorbeeld een portret vraag je aan een portretfotograaf. Een landschap aan een landschapsfotograaf. Producten aan een productfotograaf en zo verder.

Maar dat is natuurlijk geen oplossing voor alles. Denk maar aan fotografie niches zoals boudoir fotografie of macro fotografie. Hoewel de naam duidelijk stelt wat voor type fotografie het is, kan je de omgekeerde beweging moeilijker maken.

Daarom even deze lijst met veel voorkomende fotografie types en de bijhorende fotograaf.

 • Portretten, profielfoto’s en headshots bij een portretfotograaf
 • Landschappen van steden of natuurlijke gebieden bij een landschapsfotograaf.
 • Reportages van events, seminaries, festivals, … bij een eventfotograaf
 • De foto’s van je personeel in actie of voor op de website bij een corporate of bedrijfsfotograaf
 • Familie en communiefoto’s bij een familiefotograaf
 • Trouwfeesten en ceremonies bij een trouwfotograaf
 • Foto’s van je pas geboren baby bij een newbornfotograaf
 • Foto’s van de buitenkant van een gebouw bij een architectuurfotograaf
 • De foto’s van de binnenkant van een gebouw bij een interieur fotograaf
 • Foto’s van je producten bij een productfotograaf
 • Een reeks sportbeelden bij een sportfotograaf

Met deze reeks kom je zeker en vast al een eind verder met het bepalen welk type fotograaf jij nodig hebt. Zie je jouw foto’s niet in deze lijst staan, stuur me gerust een mailtje op frederic@fredography.be. Dan help ik je verder met het zoeken naar de gepaste fotograaf.

De regio van je fotograaf

Nu je weet welk type fotograaf je zoekt, kan je aan de slag met een regio uit te werken. Een fotograaf reist natuurlijk met plezier het hele land voor je door, maar dat kan het kosten plaatje ook verhogen.

Daarbij heb je zeker en vast de gepaste fotograaf bij jou in de buurt.

Nu je weet welk type fotograaf en waar die moet gevestigd zijn, kan je op zoek gaan. Het simpelste is om het gewoon in Google te typen.

Bijvoorbeeld: ‘bedrijfsfotograaf Brussel’.

Het portfolio van een fotograaf bekijken

Idealiter krijg je een reeks zoekresultaten met verschillende fotografen die doen wat jij zoekt. Klik er een handvol van open en bekijk alle portfolio’s.

Bekijk of het type beelden die de fotograaf maakt en de stijl van de foto’s bij jou passen.

De websites waar je die feeling niet bij hebt, klik je maar meteen toe. Blijf op die manier filteren tot je zo’n 3 tot 5 websites open hebt staan.

Die fotografen ga je een mailtje sturen. In je mail beschrijf je best wat je nodig hebt, wanneer je dat zou willen, en ook waar.

Wacht enkele dagen tot je voldoende antwoorden hebt gekregen. Aan de hand van hun antwoorden en eventueel prijs, kan je de juiste beslissing maken met welke fotograaf je verder wil werken.

Zorg er vooral voor dat je gevoel bij de fotograaf goed zit.

Ben je op zoek naar een bedrijfs of portretfotograaf in de ruime regio rond Brussel en Antwerpen? Dan help ik je alvast met veel plezier verder! Mailen kan op frederic@fredography.be.

Meer artikels lezen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *