Alles wat je moet weten over profielfoto’s

Profielfotos zijn alomtegenwoordig. In elke online tool of platform die je gebruikt kan (en moet) je er wel eentje uploaden. Er is veel te vertellen over profielfoto’s. Dus laten we er aan beginnen!

Wat is een profielfoto?

Een profielfoto is een representatie van jou op je social media en andere online communicatie platformen. 

Het idee van een profielfoto is om een gezicht op jou te kunnen plakken. Zodat andere gebruikers van de platformen je kunnen herkennen.

Sommige mensen gebruiken een AI van zichzelf of zelfs een foto van iets totaal anders. Toch is het is best een foto van jezelf te gebruiken.

Waarom heb ik een profielfoto nodig?

Ten eerste zorgt een profielfoto ervoor dat je profiel online herkenbaar is. Als mensen je dan ergens zien verschijnen, herkennen ze je direct. Vaak lezen we de gebruikersnaam zelfs niet meer en herkennen we personen aan hun profielfoto.

Het geeft je account ook persoonlijkheid. Namelijk die van jou. Iets wat een foto van een object of de standaardafbeelding van veel platformen niet kan overbrengen.

Zeker als je je social media inzet voor branding of marketing, zorgt de foto ervoor dat je een visuele herkenbaarheid kan opbouwen.

Hoe maak je een goede profielfoto?

Het beste is natuurlijk dat je het laat doen door een professionele portretfotograaf. 😉

Maar je kan natuurlijk zelf ook aan de slag gaan.

Start met het bedenken van hoe je de foto er uit wil laten zien.

Wat voor achtergrond wil je? Want hoewel jij natuurlijk het aandachtspunt bent, is ook de achtergrond belangrijk. Over achtergronden kiezen heb ik alvast een uitgebreid artikel geschreven.

Wil je vervolgens liefst glimlachen op je foto? Met tanden of toch liever gewoon serieus en neutraal?

En welke kleding doe je aan voor je profielfoto? Iets casual, of toch iets formeel?

Vervolgens kan je aan de slag gaan met het maken van je foto.

Zorg dat je hoofd groot genoeg in beeld is. Je profielfoto is vaak maar klein afgebeeld, dus ervoor zorgen dat je hoofd het kader voldoende vult is essentieel.

Als je daarna de foto nog bewerkt, is het wel best dat je niet te ver gaat. De bedoeling is namelijk om jezelf op een herkenbare manier te tonen.

Kleding tips voor je profielfoto

Buiten de achtergrond is natuurlijk ook je kleding belangrijk. Wat je aandoet heeft namelijk invloed op de uitstraling van je foto.

Gebruik je de foto’s op je professionele accounts, dan is het misschien interessant te kijken wat je zoal aandoet voor je werk.

Voor meer uitgebreide tips heb ik een artikel geschreven over de kleding en make-up voor jouw portret.

Hoe poseren voor je profielfoto

Hoe ga je dan op je profielfoto staan?

Je kan natuurlijk heel wat verschillende poses kiezen. Veel mensen kiezen ervoor om voor een witte muur te gaan staan. Wat natuurlijk weinig zegt.

Je kan gerust me je schouder tegen een muur leunen alsof je casual babbelt met de lens. Of aan een tafel gaan zitten, net alsof je in een sollicatiegesprek bent met de camera. Het belangrijkste is dat jij op je gemak bent.

Vraag hulp bij het maken van je nieuwe profielfoto.

Enkele leuke ideeen voor jouw profielfoto

One thought on “Alles wat je moet weten over profielfoto’s”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *