Verschillende soorten portretten en wanneer je welke laat maken als ondernemer

Er is tegenwoordig bijna niet aan te ontsnappen: Als ondernemer komt er vroeger of later wel een moment dat je jezelf moet laten fotograferen. Maar wat zijn alle verschillende mogelijke portretten die je kan laten maken?

Of het nu voor je profielfoto op LinkedIn is, je about-me page op de website, of voor een persbericht. Op een zeker moment heb je een professionele foto van jezelf nodig. Maar welke laat je best maken?

Als ondernemer zijn er 4 portretten die je kan gebruiken. Je kan ze alle 4 laten maken, of het houden bij eentje. Dat hangt af van jouw noden en wensen.

Lifestyle portetten voor ondernemers

Dit is eentje waar de meeste personen zich het comfortabelste bij voelen. Voor de foto doe je een activiteit. Daardoor hoef je niet echt te poseren en kan je je focussen op die activiteit.

Welke activiteiten je daarvoor kiest hangt natuurlijk van jezelf en je job af. Onder lifestyle kan heel veel vallen. Van foto’s tijdens het joggen voor een coach, tot het lezen van boeken voor een copywriter, of gewoon simpel terwijl je aan het bellen.

De mogelijke activiteiten zijn eindeloos. Zolang ze natuurlijk maar relevant zijn voor jou en wat je wilt vertellen met de foto’s.

Dit type portretten zijn handig om in je content te gebruiken waarin je meer over jezelf wilt vertellen.

Headshots voor ondernemers

Deze foto’s zijn vaak iets droger en simpeler. De achtergrond is meestal egaal of onscherp. Voor een headshot moet je natuurlijk wel goed poseren. En hoewel de fotograaf je er zeker doorheen coacht, kan het zijn dat dit soms wat awkward aanvoelt.

Omdat de focus volledig ligt op je gezicht, zijn headshots ideaal als profielfoto op online platforms.

Omgevingsportretten voor ondernemers

Deze foto’s zijn ook geposeerd, maar tonen je in je natuurlijk omgeving. Vaak kijk je wel in de camera, maar het kan soms ook iets meer wegkijkend zijn. Dit is vooral leuk voor ondernemers met een prachtig open kantoor, of voor meer hands-on personen die werken in een atelier.

Het toont jou in je werkomgeving. Zo kunnen je potentiele klanten goed voorstellen wie je bent, wat je doet, en hoe je te werk gaat.

Candid portretten

Deze foto’s zijn iets moeilijker om te laten maken, aangezien ze net spontaan van aard zijn. Vaak zijn dit portretten die van je gemaakt worden op events. Bij heel veel ondernemers zie je wel de foto van op een of ander trouwfeest.

Probeer die foto’s te vermijden. Tenzij ze echt van op een professioneel event zijn en puur focussen op jou. Maar anders komen ze vaak over als een foto die je snel snel gekozen hebt als place-holder.

Tijd voor een nieuw portret te laten maken? Laat het me weten via frederic@fredography.be

One thought on “Verschillende soorten portretten en wanneer je welke laat maken als ondernemer”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *