In portretfotografie er zijn heel wat verschillende subgenres. Maar in elk genre zijn er ook nog eens verschillende aanpakken en nuances. Dus, welke verschillende soorten portretten bestaan er in de fotografie?
In deze blogpost maak ik een overzicht van de verschillende soorten portretten die er bestaan.
Maar eerst: Wat is portretfotografie?
“Portretfotografie is een fotografiegenre dat zich specifiek bezighoudt met portretten. Portretfotografie heeft de menselijke figuur en vaak het menselijk gelaat als onderwerp. Soms een geënsceneerd studioportret, soms een simpele pasfoto. Ook de mens in een bijzondere omgeving kan tot de portretfotografie behoren.”
– Wikipedia
Portretfotografie is dus niet echt afhankelijk van 1 type locatie, type persoon, bepaalde uitdrukking. Het is een veelzijdige kunstvorm waarin we de geportreteerde vastleggen op foto.
Formele Portretten
Een goed voorbeeld hiervan is een headshot die je gebruikt voor je werk. Je hoofd en schouders voor een neutrale (witte) achtergrond. Het toont wie je bent als professional.
Vaak zijn formele portretten gemaakt in een studio. Zo kan de fotograaf je professioneel belichten en de juiste achtergrond gebruiken.
Natuurlijk kunnen die portretten ook gemaakt worden buiten de studio. Vaak is dat dan in een werksetting zoals op kantoor. Waar het wel nog gaat om je professionaliteit, maar waar de achtergrond wat meer context mag geven over wie je bent.
Informele Portretten
Bij dit type portretten mag het allemaal wat losser. De poses zijn wat minder stijf en vaak is het ook gewoon thuis of ergens buiten. De bedoeling is net om je meer authentiek te delen. Vaak om jezelf vast te leggen voor later. Denk maar aan een familie fotoalbum bijvoorbeeld.
Maar het kan ook zijn dat je op een event, straat of vakantie spontaan wordt geportreteerd.
Creatieve Portretten
Bij creatieve portretten gaat het niet altijd geheel over de persoon. Of toch niet persé. Het kan ook de bedoeling zijn om een idee over te brengen. Misschien is het wel meer de bedoeling de fotograaf te tonen in de foto dan effectief de persoon in beeld.
Het einddoel kan ook een fine art print zijn, waar de geportreerde in iemands woonkamer of op een tentoonstelling zal hangen.
Zelfportretten
Bij een zelfportret doet de fotograaf vrijwel alles zelf. Van fotograferen tot poseren. De bedoeling is om ook eens zichzelf te tonen. En natuurlijk ook zelfexpressie.
Een selfie is eigenlijk niet zo heel veel anders. Hoewel daar de foto meestal met een smartphone wordt gemaakt. En de zelfstudie en expressie net iets minder diep gaat.
Groepsportretten
Alle voorgaande portretten gingen steeds om één persoon in beeld, maar natuurlijk kan je ook meerdere personen tegelijkertijd fotograferen. Denk maar aan het gelukkige koppel op een trouwfeest. En eentje met de hele familie er bij ook natuurlijk.
Ook op het werk kan dit. Een iets formelere groespfoto met het management bijvoorbeeld. Of net het hele team. Groepsfoto’s tonen vaak de dynamiek van de groep.
Omgevingsportretten
Bij de meeste portretten is de achtergrond een effen vlak of wazig in beeld gebracht. Bij omgevingsportretten blijft de focus op het onderwerp, maar speelt de omgeving een belangrijke rol.
Zo kan de stad waar de geportreteerde woont mee in beeld worden genomen. Of de werkplaats waar die persoon het meeste van hun tijd doorbrengt.
Documentaire Portretten
Bij documentaire of reportages gaat het vaak om meer dan één foto. Het kan een kleinere reeks van drie foto’s zijn of een heel boek. Maar het idee is om de gehele context van de persoon in beeld te brengen.
Vaak zijn die foto’s ook niet op één dag gemaakt en spreken we van een hele periode. Maar dit is meestal voorbehouden voor hoogstaande politici en sterren.
Er zijn dus heel wat verschillende opties op vlak van portretten. Het kiezen van welk portret je waarvoor nodig hebt en gebruikt kan dan ook een hele klus zijn. Mocht je hulp willen bij het uitdenken en het maken, laat het mij dan gerust weten via email!