Online netwerken in tijden van corona

Op het moment dat ik dit schrijf is de lockdown al zo’n 36 dagen bezig. Dat wil dus ook zeggen dat ik 36 dagen geleden met een nieuwe project begon op LinkedIn: mensen helpen met netwerken in tijden van Covid-19.

Ik had een idee

Omdat we van thuis uit werken, deeltijds werken, en sommigen helaas zelfs niet kunnen werken, wou ik deze periode toch zo productief mogelijk maken. Maar natuurlijk kan ik niet zomaar skills uit mijn mouw schudden.

Dus bekeek ik hoe ik mijn netwerk-skills kon bijschaven. Ik kwam uit op een systeem om one-to-one te netwerken zonder in dezelfde fysieke ruimte te staan.

Het antwoord was nog nooit zo simpel. Ik ga ondernemers en freelancers met elkaar laten bellen. Je weet wel, die ene actie met die ene app die je angstvallig zo weinig mogelijk probeert te gebruiken.

Telefoneren. Ik lanceerde op Twitter en LinkedIn een oproep om te horen wie er nog wou meedoen. De namen stak ik in een spreadsheet en ging er mee aan de slag.

De uitvoering van tele-netwerken

Elke dag ga ik door de lijst en kijk ik wie er die dag meedoet. Die mensen steek ik dan in verschillende duo’s. Liefst geef ik iedereen een buddy die ze nog niet eerder spraken.

Ik voeg beide personen toe in een gesprek op LinkedIn. Daar kunnen ze dan hun telefoonnummers of skypenamen uitwisselen. Ze spreken dan ook een uur af dat voor hen beide past. En een beetje later hebben ze elkaar gesproken.

Vaak laten de deelnemers weten hoe hun gesprek verliep. En dat is altijd een positieve, leerrijke, en productieve ervaring. Heerlijk om te zien hoe anderen op deze leuke manier kunnen netwerken.

Op het einde van de week vraag ik iedereen om even door te sturen welke dagen ze de volgende week kunnen en willen bellen. Om vervolgens weer heel het proces te herhalen.

Ook meedoen? Stuur me op LinkedIn even een privé berichtje met welke dagen jij wil meedoen.

De voordelen van deze manier van netwerken

Ik heb recent even alle deelnemers een questionnaire gestuurd. De resultaten daarvan deel ik hieronder nog. Eerst wou ik het even hebben over de voordelen die de verschillende deelnemers er al uit hebben kunnen halen.

  1. Het vermindert de eenzaamheid voor de freelancers en ondernemers die alleen thuis zitten.
  2. Het vergroot je netwerk op een kwalitatieve manier door echte één op één gesprekken te houden.
  3. Het zorgt voor heel wat inzichten in andere industrieën en het heeft zelfs al geholpen met enkele vraagstukken op te lossen.
  4. Er zijn al enkele leuke (toekomstige) samenwerking uitgekomen
  5. Het helpt je met je belvrees te overwinnen. Wat zeker een skill is die van pas komt.
  6. Door mensen echt te leren kennen, verwijzen ze graag potentiële klanten naar je door.
  7. Je kan netwerken vanuit je luie zetel of vanachter je eigen computer. Super handig toch!

De resultaten uit de recente bevraging

Twee weken geleden deed ik een bevraging bij 25 van de deelnemers die op dat moment al van min of meer het begin meededen.

De resultaten zijn alvast:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *