Hoe kom ik als keynote spreker goed in beeld?

Phil Hogan europees commisaris

Als keynote spreker is het onvermijdelijk dat je eens een fotograaf in je publiek zal zien staan. Een fotograaf op een (sprekers)event hebben, heeft dan ook verschillende voordelen.

Over die voordelen gaan we het nu even niet hebben. Wel wat jij er aan kan doen goed in beeld te komen.

Dit helpt de fotograaf met het maken van betere beelden, maar ook jij komt beter over. Je toekomstige boekers zullen je als meer professioneel ervaren, en andere bezoekers die je keynote hebben gemist zullen een volgende keer komen kijken naar hoe jij zo gepassioneerd over je niche verteld.

Kort samengevat, het loont om goed in beeld te komen. Hoe je dat doet is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Zeker niet als je op deze puntjes let.

1. Kleed je naar het event

Fotograaf voor seminaries

Deze is een beetje vanzelfsprekend. Kleed je naar het event. Een business-event vraagt natuurlijk voor iets zakelijkere kleding, zoals een maatpak. Een sport-event dan weer vraagt misschien om je wat meer casual te kleden.

Als je je naar het event kleed, zal dat op beeld goed over komen. Dit is dan ook een puntje waar je vooraf aan moet denken. Wat je dan weer heel wat kopzorgen op het podium bewaart.

2. Beweeg regelmatig en verander je positie

Als je steeds op dezelfde hoek van het podium staat, kan de fotograaf weinig verschillende schots van je maken. Hij kan wel rond de zaal bewegen, maar elk resultaat zal min of meer hetzelfde overkomen naar de kijker toe.

Daarom is het best af en toe te bewegen en het podium te verkennen. Dit is trouwens niet alleen goed voor de foto’s, maar zorgt ook voor meer alertheid bij de mensen in de zaal. Een dubbel voordeel!

3. Ga weg van de staander

Event reportage in Brussel voor FEFAC
Er zijn natuurlijk ook altijd uitzonderingen op elke regel.

Soms staat er een staander op het podium. Je kan daar achter gaan staan, wat voor verlegen sprekers ideaal is om zich achter te verstoppen. Met de nadruk op verstoppen. Kom van achter het sprekersstandje vandaan!

4. Engageer met het publiek

Hoe je dat doet is natuurlijk volledig up to you! Sommige sprekers verkiezen om een ja/nee vraag te stellen waarbij mensen hun hand kunnen opsteken. Anderen spreken dan weer mensen persoonlijk aan om hun mening over een onderwerp te vragen. Ook dit zorgt weer voor leuke foto’s waarop jij en je publiek staan.

5. Loop weg van het licht van de beamer

Nick Major op fefac anniversary

Als het licht je verblindt, dan zien we je slides op je gezicht. Dit kan natuurlijk eens gebeuren terwijl je over podium wandelt.

Helaas is het een groter probleem als je op die plaats blijft staan. Een lelijke lichtvlek in je gezicht staat nu vereeuwigd op foto.

Beweeg daarom voldoende en geef de fotograaf wat kansen om je te fotograferen zonder al die letters op je voorhoofd.

6. Ga eens in het publiek staan

Dit hoort natuurlijk thuis onder het puntje engagement. Maar dit is voor vele sprekers een volgende stap. Effectief tussen het publiek gaan staan, om een vraag te stellen bijvoorbeeld.

7. Negeer de camera

De camera is er niet. Alleen maar het publiek, dus geef je volledige aandacht aan hen. Eigenlijk vallen alle vorige punten hier onder samen te vatten: engageer met je publiek, vertel met passie, en ga er voor.

Dan komen die geweldige foto’s van jou als keynote speaker vanzelf!

Wil je zelf een fotograaf inhuren om je seminarie of event te fotograferen? Stuur me dan snel een mailtje op frederic@fredography.be

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *