Icon Fotoclub: Waarom je als fotograaf je smartphone camera moet gebruiken

Vorige week had ik de zware taak om een presentatie te geven over fotografie aan andere fotografen. Fotoclub Icon had me uitgenodigd hen uit te leggen hoe ik, als smartphone fotograaf, sta tegenover de minachtende commentaar die vaak bij smartphone fotografie komt kijken.

In de presentatie op het begin, legde ik uit hoe ik mijn smartphone gebruik. Hoe is dat anders dan het gebruik van mijn trouwe Nikon DSLR? Een toevoeging daaraan is hoe ik mijn smartphone gebruik in combinatie met mijn DSLR. In fotografie hoeft het geen ‘of’ verhaal te worden, het kan perfect ‘en’ DSLR ‘en’ smartphone zijn.

Natuurlijk moest ik ook enkele van mijn persoonlijke achievements aanhalen. Specifiek dan mijn Ambassadorship voor Huawei, de fototentoonstellingen in Bozar en Wiels rond smartphone fotografie waar ik een groot deel van mocht uitmaken, en natuurlijk de feature in De Morgen rond het concept van smartphone fotografie.

Ik lichte de geschiedenis kort toe. Hoe 200 jaar geleden fotografie als een goedkope gimmick werd bekeken die ten koste van de schilderkunst ging, en hoe 20 jaar geleden hetzelfde gebeurde toen digitale fotografie een commercieel product werd. Dit om aan te tonen dat het met smartphone fotografie maar een kwestie van tijd is voor het aanvaard medium is.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan smartphone fotografie verbonden. Deze woog ik af tegenover de voordelen. Gevolgd door enkele mythes die vaak als argumenten worden gebruikt. Aan de hand van foto-materiaal probeerde ik de fotoclub te overtuigen van mijn standpunten. Een fotoquiz helpt daar natuurlijk bij.

Na mijn presentatie had ik voldoende tijd voorzien om vragen te beantwoorden en als groep alles te bespreken. Zo bekeek ik met enkele hoe ze de RAW-instellingen van hun smartphone konden aanzetten, hoe ze best hun foto’s veilig konden bewaren en meer tips.

De slides

Ook interesse in een smartphone fotografie workshop? Laat het me zeker weten via frederic@fredography.be!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *