Foto-verhaal: Boston de stille gids uit Botswana

Tijdens mijn trip in Botswana heb ik verschillende lokale gidsen ontmoet. Sommige bleven maar enkele uurtjes bij ons, anderen dan weer enkele dagen. Boston was een van die gidsen die ons voor een langere tijd hielp.

In de Okavango Delta was hij de back-up gids. Ghali, onze hoofdgids, deed steeds de uitleg over de dieren. Boston volgende achteraan en keek rond voor de veiligheid. Er zijn verschillende momenten dat ik blij was met hem in de buurt.

De eerste keer was tijdens de eerste wandelsafari die we in de Delta deden. Ghali ging ons voor en legde alles uit over de verschillende dieren die we zagen, de sporen, hoe we die konden lezen en hoe de dieren overleven.

Plots hoorden we van achteruit het geknip van de vingers van Boston. Dat trok de aandacht van Ghali die direct reageerde met het bevel “Run”. We waren een nijlpaard mannetje tegengekomen. Helaas zijn de beelden van de rustige en slome dieren niet helemaal waar. Nijlpaarden kunnen snel lopen en zijn ongelooflijk agressief. Tijd om een foto te maken had ik dus niet.

Gelukkig konden Boston en Ghali de groep naar verschillende veilige plaatsjes leiden waardoor de nijlpaard al snel weer het riet in liep.

Het tweede moment was enkele uren later. Ghali was een uitleg aan het doen over de uitwerpselen van leeuwen en hyena’s die op het pad lagen. Boston spotte toen een olifant in verte. Deze keer niet als bedreiging, maar wel als opportuniteit om hem van dichtbij te benaderen.

De derde keer was die avond. We kwamen nogmaals in het pad van een groot dier terecht. Ditmaal een olifant met kalfje. We snelden een stukje terug voordat het dier ons zou opmerken. Gelukkig draaide het dier af van het pad. Enkele mensen waren zichtbaar geschrokken. Zonder woorden nam Boston ze troostend bij de schouder en toonde een vriendelijke glimlach.

Na 3 nachten in de Okavango moesten we helaas afscheid nemen van hem. Hij vaarde nog mee terug naar het vaste land en ging vervolgens weer naar zijn huis. Eerst nam ik nog dit portret van hem als aandenken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *