Foto-verhaal: Bliksems op de Makgadigadi zoutpannen

De eerste van mijn nieuwe wekelijks reeks waarin ik het verhaal achter de foto uitleg. Deze eerste foto heb ik recent nog gemaakt, in november, op de Makgadikgadi zoutpannen. Daar kregen we een surprise visit van enkele bliksemschichten.

De Makgadikgadi is een grote open vlakte, net zo groot als Zwitserland. In dit gebied is er weinig leven, zowel fauna als flora kunnen maar moeilijk overleven in deze regio van Botswana.

Onder andere om die reden is het dan ook de ideale plaats om te kijken naar de sterren. Je kan de hele nacht onder de blote hemel liggen, zonder dat dieren je lastig vallen. Verder is het ook een droog gebied, waardoor er weinig wolken zijn. En omdat er niemand woont is er ook geen sprake van luchtpolutie.

Bij One-tree island, de enige boom in een wijde omtrek, zette we ons tent op. Figuurlijk gezien dan. Want we legden onze stretchers in de open lucht. Na het heerlijke avondeten zaten we neer op onze stoelen en wachtte we tot het donker werd.

Toen dat eenmaal gebeurde zagen we dat we wat pech hadden. In de verte zagen we bliksemschichten. Over de hele horizon. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er die nacht enkele honderden insloegen. Gelukkig allemaal op een veilige afstand.

Ik haalde mijn camera boven en gebruikte een van onze stretchers om hem te stabiliseren. Vervolgens schoot ik verschillende plaatjes van de bliksems en de sterren die nog niet helemaal verstopt waren achter de donderwolken.

Helaas duurde ook dat verhaal niet lang aangezien het begon te regenen, en we in het donker alsnog onze tenten moesten opzetten. Toen ik eenmaal thuis was na de lange reis, was ik door het dolle heen dat deze foto goed gelukt was.

Enkele bliksemschichten, omgeven door regen kolomen, dramatische wolken, en natuurlijk de prachtige sterrenhemel waar we voor kwamen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *